Nätfiskare utnyttjar Postnord

Publicerad

Postnord är det senaste i raden av företag som utnyttjats av nätfiskare.

 På tisdagen fick mängder av människor ett mejl med rubriken ”Du har lösta paket” där mottagaren uppmanades att klicka på en länk för att skriva ut en fraktsedel. Paketet måste ha varit väldigt spritt eftersom det gick att hämta ut den på ”närmaste postkontor”.

– Vår säkerhetsavdelning började titta på det här i går då vi fick höra om de första mejlen och därefter lade vi upp en varning på vår hemsida. Det var också väldigt många som ringde till vår kundservice i går och undrade vad det var, säger Anne Jiremar på Postnords presstjänst.

Nätfiske går oftast ut på att få mottagaren att lämna ut personliga uppgifter som kontokortuppgifter eller bankinformation. Ett tryck på en länk kan också resultera i att det laddas ner spionprogram eller annan skadlig kod i datorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.