Marcus Birro debatterade yttrandefrihet med Aftonbladets Anders Lindberg. Foto: SVT

”Näthatet gör att många människor tystnar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo frågar Aktuellt hur det står till med yttrandefriheten i dag. I studion möttes Marcus Birro, författare, och Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet.

– Stödet är helt klart svagare i dag. Det går inflation i den här typen av sympatier och det är inte lika många som viftar med pennor i dag, säger Marcus Birro.

Birro menar också att svensk media under en längre tid gjort sig av med så kallade ”sanningssägare” och obekväma röster.

Anders Lindberg delar delar dock inte Birros syn på saken.

– Jag tror att Sverige har en av världens starkaste yttrandefriheter. I dag är det enda vi diskuterar just de där åsikterna som folk säger att de inte får diskutera, säger Anders Lindberg.

Birro självkritisk

Anders Lindberg menar att det snarare handlar om att många debattörer inte vill få mothugg på det man för fram i debatten. Marcus Birro håller inte med, men är samtidigt självkritisk.

– Jag har nog varit rätt lättkränkt om jag ska vara helt ärlig. Du har nog delvis rätt i det, men jag får ju inte ens en chans att bli motsagd.

Både Birro och Lindberg kunde dock enas om att det finns en ton på nätet som slår mot både höger- och vänsterdebattörer och som är ett hot mot demokratin.

– Näthatet gör att många människor tystnar, säger Anders Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.