De amerikanska företagen vill slippa detaljreglering av sociala medier i Europa. Foto: TT

Näthatet ska bort på sociala medier – Facebook lovar bättring

Uppdaterad
Publicerad

De stora bolagen Facebook, Twitter och Youtube lovar att snabbare ta bort näthat. Facebook ska fördubbla den personal, som granskar näthat, förtal och terroristpropaganda. Men det kan vara svårt att avgöra vad som är hatbrott på nätet.

För de flesta av oss är sociala medier ett sätt att umgås, men för de amerikanska jättebolagen Facebook, Twitter och Yotube handlar det om affärer och att kunna locka fler annonsörer.

Vill undvika ökad reglering

För att möta växande kritik så har bolagen blivit allt mer angelägna om att samarbeta med regeringar och EU-kommissionen. De amerikanska företagen vill slippa detaljreglering av sociala medier i Europa.

– Vi på Facebook måste bli bättre, vi har inte gjort tillräckligt för att stoppa missbruk av vår teknologi, sa Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg nyligen på en konferens i Bryssel.

Hon tillkännagav att Facebooks personalstyrka för att granska hatbrott på nätet ska öka från 10.000 i dag till 20.000.

Mer näthat tas bort

EU-kommissionen har i en ny rapport presenterat hur internetbolagen klarar att leva upp till den europeiska uppförandekod bolagen anslutit sig till. Bolagen är bättre på att ta bort näthat, men de är dåliga på att motivera sina beslut. I uppförandekoden lovar bolagen att de lagar som gäller i varje EU-land om förtal och hets mot folkgrupp ska följas.

Hets mot folkgrupp i Sverige

De flesta inlägg som togs bort i Sverige, enligt EU:s rapport, innehöll sådant som kan ses som hets mot folkgrupp och är i strid med svensk lag. Språkbruket som förekommit har ofta varit hatfyllt och det finns flera exempel på inlägg som plockats bort.

Svåra avvägningar

Facebook vill stoppa näthatet och attacker men det är komplicerat, sa Sheryl Sandberg.

– Det är komplicerat eftersom vi inte har någon universell definition av näthat. Sammanhanget är avgörande, det som är acceptabelt i en region kan vara en rasistiskt och hatfullt på en annan plats eller för andra.

Den ansvariga EU-kommissionären Vera Jourova anser att den frivilliga uppförandekoden lett till förbättringar. Hon vill inte i nuläget har någon gemensam EU-lagstiftning mot näthat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.