Svante Tideman, 1:e vice förbundsordförande på Lärarnas Riksföbund välkomnar förslaget om digitala nationella prov. Foto: Hossein Salmanzadeh (TT) / Malin Gotlin (SVT)

Nationella proven föreslås bli digitala

Uppdaterad
Publicerad

De nationella proven ska digitaliseras och rättas centralt. Det föreslår utbildningsminister Anna Ekström (S). Ett förslag som välkomnas av Lärarnas Riksförbund.

– Det hjälper till att nå likvärdighet i betygssättningen, säger första vice förbundsordförande Svante Tideman.

Förslaget presenterades av utbildningsministern under en pressfika på torsdagen. Planen är att proven ska rättas på uppdrag av en central myndighet, av legitimerade och behöriga lärare eller automaträttas.

– Vi ska sträva efter att i så stor utsträckning som möjligt automaträtta proven. När det gäller elevlösningar som inte kan rättas automatiskt ska bedömningen göras av någon annan än den betygsättande undervisande läraren, säger Anna Ekström (S).

Ska lätta lärarnas arbetsbörda

Syftet är att arbetsbördan ska minska för lärarna. Förslaget välkomnas av Lärarnas riksförbund.

– Det har vi efterlyst länge, att proven ska bli digitaliserade. Dessvärre har det blivit uppskjutet två gånger. Lärarna är väl lite otåliga att det ska komma till skott. Men det är jättebra om och när det blir dags, säger Svante Tideman, första vice förbundsordförande.

Både genomförandet och bedömningen av proven kommer lätta lärarnas arbetsbörda, men också bidra till likvärdighet i betygen, tror Tideman.

– Det hjälper till att nå likvärdighet i betygssättningen. Om proven bedöms extern kan vi kanske få till mer likvärdig bedömning och i förlängningen mer likvärdig betygssättning i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer