Nätläkarföretaget Medicheck lovade att stoppa utskrivningar av narkotikaklassade läkemedel. Ändå fortsatte de. Foto: TT

Nätläkaren skrev ut antidepressiva till 11-åring

Uppdaterad
Publicerad

En 11-åring fick antidepressiva och en missbrukare fick över 900 narkotikaklassade tabletter. SVT:s granskning visar att nätläkareföretaget Medicheck fortsatte förse misstänkta missbrukare med beroendeframkallande läkemedel, trots svidande kritik från Ivo.

Tillsynsmyndigheten Ivo riktade skarp kritik mot nätläkarbolaget Medicheck 2019. I en granskning upptäcktes brister i bolagets medicinförskrivningar, som gjordes ”utan dokumenterade överväganden”.

Efter granskningen lovade bolaget att sluta förskriva i princip alla beroendeframkallande och narkotikaklassade läkemedel. Men Ivo kontrollerade aldrig påståendet.

Kritiken från Ivo fortsätter

Nu visar SVT:s granskning att läkare på Medicheck fortsatt skriva ut narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel – och att de fortsätter att anmälas av apotek och patienter. Under 2020 och 2021 har fyra förskrivningar lett till Ivo-kritik.

Vid ett tillfälle gick 940 tabletter av kodeinläkemedlet Treo Comp till en patient med dokumenterade missbruksproblem (se faktaruta).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Ida Persson om IVO-kritiserade nätläkareföretaget Medicheck. Foto: Janerik Henriksson/TT, SVT

Kritiserad läkare får fortsätta

En annan läkare kritiseras i år för att ha skrivit ut höga doser av narkotikaklassade mediciner och antidepressiva till två patienter under 2020 – bland annat har hon skrivit ut Sertralin till en 11-årig pojke utan att kontrollera hans sjukdomshistorik.

Under 2018 skrev samma läkare ut närmare 2 000 tabletter av det muskelavslappnande läkemedlet Paraflex till patienten Emma Forslind. Förskrivningarna skedde trots Emmas missbruksproblem.

Läkaren får, trots Ivo-kritiken, behålla jobbet på Medicheck.

Vd:n svarar: ”Har åtgärdat”

Överförskrivningarna sträcker sig till företagets ledning, visar SVT:s granskning. En medicinskt ansvarig chef på Medicheck kritiseras för två fall av höga förskrivningar under 2019 och 2020, då i sin parallella roll som läkare på en vårdcentral i Solna (se faktaruta).

SVT har vid flera tillfällen försökt boka in en intervju med bolagets ledning. De vill inte träffa oss men skriver i ett mejl: ”De ärenden som förekommit 2020 är granskade, hanterade och avslutade av Ivo. De frågor Ivo ställde i respektive ärende har vi besvarat och i förekommande fall åtgärdat.”

Vd:n skriver också att ”varje fall av felförskrivning är ett misslyckande”.

Läkaren som skrev ut 940 Tre Comp arbetar inte längre på Medicheck, uppger bolagets vd. Ärendet har också Lex Maria-anmälts av bolaget.

Läkaren som skrev ut antidepressiva tabletter till en 11-åring har enligt bolaget varit avstängd i åtta månader för att genomgå en utbildning om medicinförskrivning.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Beslut 13 maj 2020: En kvinnlig läkare kritiseras för att ha skrivit ut stora mängder av det muskelavslappnande läkemedlet Paraflex till en patient med missbruk. Under september månad skriver hon ut som mest – 1 300 tabletter. Samtidigt tar patienten andra mediciner, som är livsfarliga i kombination med Paraflex.

Läs mer om fallet här.

Beslut 28 april 2021: Samma kvinnliga läkare kritiseras för att ha skrivit ut det antidepressiva läkemedlet Sertralin till en 11-årig pojke utan ”tillräckligt kliniskt underlag”. Läkaren informerar inte om läkemedlets biverkningar eller eventuella risker med behandlingen. ”Anmärkningsvärt”, skriver IVO i sitt beslut.

Samma läkare kritiseras också för att ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till en patient med endometrios. Hon skriver ut stora mängder av hostmedicinen Cocillana-etyfin och den narkotikaklassade smärtmedicinen Palexia till patienten, utan att kontrollera risken för missbruk.

Beslut 23 november 2020: En manlig läkare kritiseras för att under 2020 ha skrivit ut 940 tabletter av det narkotikaklassade kodeinläkemedlet Treo Comp till en patient med dokumenterat missbruk. Förskrivningen skedde under drygt två veckors tid, vilket innebar att patienten fick tillgång till en stor mängd tabletter under kort tid.

Läkaren skriver i ett svar till Ivo att han planerar att sluta skriva ut narkotiska läkemedel via nätet.

Beslut 10 februari 2021: Den medicinskt ansvarige på Medicheck kritiseras för att ha skrivit ut stora mängder av de narkotikaklassade läkemedlen Citodon, Oxycodone, Oxycontin, Imovane och Stilnoct. Utskrivningarna skedde under läkarens parallella uppdrag på en vårdcentral. Läkaren skriver i sitt svar till Ivo att förskrivningarna beror på att han blivit ”kraftigt duperad” av sina patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet