Foto: SVT

”Sverige kan inte räkna med stöd från Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan inte räkna med skydd från Nato om Sverige skulle bli anfallna av främmande makt, säger generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i en exklusiv intervju till SVT Hübinette.

– Natos största utmaning just nu är Syrien, säger militäralliansens generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i en exklusiv intervju till SVT Hübinette. Det är en ytterst bekymmersam situation och jag är väldigt orolig.

Enligt Fogh Rasmussen är situationen i Syrien mycket mer komplicerad än den i exempelvis Libyen. Och han ser faran med en regelrätt militär invasion.

– Samtidigt har vi redan sett hur Syrien skjutit ned ett turkiskt militärplan. Skulle situationen utvecklas till en regelrätt konflikt mellan de båda länderna är Nato beredda att ta strid för Turkiet. Det är ett av våra medlemsländer som vi kommer att försvara.

Nato förfogar över cirka 130 000 soldater över hela världen och har en budget på dryga 810 miljoner dollar. I sin roll är Anders Fogh Rasmussen ytterst ansvarig för Natos olika operativa insatser, några med svenskt militärt deltagande.

– Sverige är mer än väl kvalificerade för att bli medlemmar, säger Fogh Rasmussen.

Spelar det verkligen någon roll huruvida vi blir medlemmar, eller inte?

– Det är upp till Sverige att bestämma. Men ett land kan aldrig vara helt neutralt, man lutar sig alltid åt något håll. Jag tror Nato-motståndet i Sverige har historiska orsaker.

Skulle Nato rädda Sverige om vi blev anfallna av främmande makt?

– En hypotetisk fråga, men nej, det kan Sverige inte räkna med. Vi skyddar våra medlemsländer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer