Den officiella räckvidden för AWACS radarspaning är en radie på minst 400 kilometer när de flyger på cirka 9.000 meters höjd. Foto: Jonas Olsson

Nato varnade Sverige för ryska bombplan

Uppdaterad
Publicerad

En hög befälhavare för Natos övervaknings- och stridsledningsflyg avslöjar för SVT Nyheter att de varnade för ”ryska påsken” 2013 då ryskt bombflyg övade anfall mot Sverige. Det är första gången Nato berättar öppet om underrättelsesamarbetet med Sverige.

SVT Nyheter är det första svenska nyhetsteam som fått besöka Natos stora flygbas i Geilenkirchen i Tyskland. Där träffar vi överstelöjtnant Ed Spinelli. Han är befälhavare för en division i Natos övervaknings- och stridsledningsflyg AWACS. Han berättar att Nato varnade Sverige för det som var på gång inför påsken 2013 då ryskt bombflyg övade anfall mot strategiska mål i Sverige.

”Vi följde dem”

– Vi upptäckte planen och följde deras färdväg. Vi rapporterade till Nato vad som pågick. Vad jag förstår vidarebefordrades den informationen till Sverige, så att ni också fick ta del av det som hände. Jag var inte här 2013, när incidenten inträffade, men jag hörde talas om den i efterhand. Vi läste också rapporter, säger Ed Spinelli.

Sverige skickade inte upp flyg

Trots den tidiga varningen från Nato skickade inte Sverige upp stridsflyg för att möta de ryska bombplanen. Nato skickade upp stridsflyg istället.

– Jag vet att Nato skickade upp stridsflyg för att Sverige inte kunde göra det, säger han.

Enligt tidigare uppgifter i media var det svensk luftövervakning som upptäckte planen. Ryssland ska också ha förvarnat om övningen. Men man brukar bara öva mot mål i länder som deltar i övningarna. I det här fallet flög de ryska bombflyget rakt mot Sverige.

Nato har tidigare sagt att Ryssland övade kärnvapenanfall mot Sverige.

”Bra exempel på samarbete”

Ed Spinelli har arbetat i nästan 20 år i USA:s flygvapen. Sedan 2014 leder han det som kallas ”tigerskvadronen” i Natos AWACS. Han säger att händelsen 2013 är ett bra exempel på Sveriges nära samarbete med Nato. Han talar till och med om en allians med Sverige, fast Sverige inte är medlem.

– Det här visar tydligt hur samarbetet mellan Sverige och Nato fungerar när vi arbetar och kommunicerar med varandra, och hur informationsutbyte kan öka säkerheten för båda parter. Det  är ett bra exempel på vår vänskap och allians.

Men kan inte det här nära samarbetet mellan Sverige och Nato öka spänningarna i Östersjöregionen?

– Nej, det som ökar spänningen i Östersjöregionen är Rysslands hotfulla uppträdande mot sina grannar i regionen, säger Ed Spinelli.

Ett samhälle i samhället

Här på Natobasen arbetar 1.700 personer. Det är som ett helt samhälle med huvudgata, kontor och affärer, men inom höga stängsel. I utkanten av området, bakom ytterligare bevakade avspärrningar, finns den stora start- och landningsbanan för alla militära flygplan. Säkerhetsnivån är väldigt hög.

Här är alla AWACS-plan, ombyggda Boeing 707 med en enorm radarantenn på taket och fyllda av avancerad spaningsutrustning. Nato har 16 stycken AWACS på utspridda på olika Natobaser. Men det är i Geilenkirchen AWACS har sin huvudbas.

AWACS-planen är några av få militära resurser som faktiskt ägs och drivs av Nato. Det normala är att Natos militära styrkor kommer från medlemsländerna. AWACS betyder Airborne Waring and Control system.

Ett antal amerikanska lufttankningsflygplan finns också på basen. De är från slutet av 50-talet, men används fortfarande för att AWACS ska kunna flyga upp till 19 timmar med hjälp av tankning i luften.

Hemlig spaningskapacitet

Den officiella räckvidden för AWACS radarspaning är en radie på minst 400 kilometer när de flyger på cirka 9.000 meters höjd. Men den faktiska spaningskapaciteten är hemlig.

– Den är väldigt ingående. Hur långt vi kan se är hemligstämplat, men det handlar om avsevärda avstånd. Den elektroniska spaningen handlar delvis om att ge möjlighet till identifikation, säger Ed Spinelli.

Tycker att Sverige ska gå med

Överstelöjtnant Ed Spinelli tycker att Sverige borde ta steget fullt ut och bli fullvärdig medlem i Nato. Då skulle Sverige snabbare kunna ta del av spaningsinformation och inte påverkas av sekretess, säger han.

– I normala fall skickar vårt AWACS-plan bilden till basen, som sen skickar den vidare till er. Det är en omväg, bland annat med tanke på hemlingstämpling och annat. Om Sverige var medlem i Nato skulle det gå snabbare. Då kunde vi länka direkt till er och kommunicera.

Ingen kommentar från Sverige

Försvarsminister Peter Hultqvists pressekretare avböjer att kommentera SVTs uppgifter. Även Försvarsmaktens presschef Philip Simon är fåordig.

– Vilket samarbete vi har med olika samarbetsparters och i vilken omfattning är inget vi kommenterar, säger han.

Johan Sjöberg, som är försvarsrådgivare vid Sveriges delegation vid Nato säger att ökat informationsutbyte mellan Sverige och Nato är ”ett prioriterat område”. Men:

– Vilken typ av information, från vilka källor samt kopplingar till eventuella händelser är frågor jag dock inte kan uttala mig om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.