”Naturkatastrofen” som förstör skörden i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen drabbades sydöstra Frankrike av ett oväder som ödelade odlingar. Jordbruksministern har lovat att utlysa krisläge för vad de kallar en naturkatastrof.

Kraftigt regn och hagel stora som pingisbollar föll under lördagen över sydöstra Frankrike. Värst drabbad är regionen Auvergne-Rhone-Alpes, som gränsar till Schweiz som också drabbats.

Bilrutor och hustak har skadats, och två personer har dött i ovädret. En 51-årig tysk kvinna omkom när ett träd föll över hennes husbil i Haute-Savoie. En kvinna drunknade i Genevesjön i Schweiz efter att ovädret sänkt hennes båt.

Tio personer har skadats.

Franskt nödläge

Auvergne-Rhone-Alpes är en av Frankrikes största matproducenter. Enligt jordbruksminister Didier Guillaume har många bönder förlorat 80 till 100 procent av sin skörd. Han har lovat att utlysa nödläge.

– Det är katastrofalt. Jag har sällan sett scener som de här. Det är otänkbart att bönder ska tvingas till konkurs på grund av det här, säger han till tv-kanalen BFM under söndagen.

I det drabbade området finns bland annat spannmålsfält, fruktodlingar och vingårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.