Foto: TT

Naturvårdsverket: Minst 300 vargar behövs

Uppdaterad
Publicerad

Minst 300. Så många vargar behövs för att säkra vargstammen i Sverige, enligt Naturvårdsverkets analys.

Myndighetens nya bedömning för att vargens så kallad gynnsamma bevarandestatus inte ska äventyras är lite högre än dagens referensvärde på 270 vargar. Den siffran röstades igenom under den förra regeringen, skriver TT.

– En förutsättning för en vargstam på 300 vargar är att det kommer in vargar som inte är besläktade med den svenska vargstammen som får valpar för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Det behövs att det kommer in en ny varg minst vart femte år, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för enheten för Viltanalys på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Stammen kommer att fortsätta vara kraftigt inavlad om vargar inte invandrar, och om de invandrade djuren inte fortplantar sig, enligt Naturvårdsverkets bedömning.

WWF: Bygger på fromma förhoppningar

– Nu är det för första gången fastslaget på vetenskaplig grund vad som är gynnsam bevarandestatus. Förra gången bestämde den dåvarande regeringen på politisk grund att 270 var detsamma som gynnsam status, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på Världsnaturfonden (WWF) är dock undrande till verkets slutsatser:

– Vi är tveksamma till om detta håller. Vad finns det för garantier att det sker en kontinuerlig invandring? Nu bygger alltihop på fromma förhoppningar, säger han till TT.

Enligt Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet i Dalarna, finns det inget vetenskapligt belägg för siffran 300.

– Däremot är det vetenskapligt fastställt att det måste vara minst 150 vargar för att vargstammen ska vara livskraftig. Till detta har EU sagt att nationerna bör ha en lite högre ambitionsnivå. Så vargantalet som överstiger 150 blir enbart politiska beslut, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Forskare vill ha fler

Utredningen bygger på sårbarhetsanalyser för varg som två av varandra oberoende forskargrupper från Sverige och USA gjort. Analyserna har sammanställts av Naturvårdsverket. Man lämnar nu över denna utredningen och ”uppdraget att utveckla skyddsjakten på varg för att minska skador” till regeringen.

Men de amerikanska forskarna Scott Mills och Jennifer Feltner vid North Carolina State University påpekar att om vargen på ett fullständigt sätt ska uppfylla sin ekologiska roll i Sverige krävs en stam på 600 vargar i landet – med andra ord dubbelt så många som krävs för att uppfylla EU:s krav, skriver TT.

Även den franske forskaren Guillaume Chapron, som är med i den svenska gruppen, kommer fram till den slutsatsen.

Den svenska vargstammen omfattar i dag cirka 400 djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer