Foto: TT/Google mapsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: Nazister bakom knivattack

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter i Sydsvenskan var det nazister som låg bakom attacken i området Möllevången i Malmö, då fyra personer fick föras till sjukhus med skär- och misshandelsskador. Svenskarnas Parti som har nazistiska rötter, uppger på sin hemsida att tre av deras medlemmar varit inblandade.

Tre personer sitter anhållna för attacken, enligt polisen i Malmö är de nazister, uppger bland annat Sydsvenskan. Även Aftonbladet uppger att det var en grupp  som gick till attack, och Expressen skriver på nätet att minst en av de misstänkta gärninsgmännen har nazistiska kopplingar.

Under söndagskvällen uppgav Svenskarnas Parti som har rötter i nazismen på sin hemsida att tre av deras medlemmar varit inblandade.

– Vi har tills vidare rubricerat huvudbrottet som försök till mord, med tanke på skadorna, säger Anders Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen.

Oklart om koppling till demonstration

En halvtimme före bråket, natten mot söndagen, avslutades en feministisk demonstration på internationella kvinnodagen. Polisen vill dock inte bekräfta om det finns en koppling mellan manifestationen och det som sedan utspelade sig i närheten med många inblandade.

– Vi kan ju inte utesluta det, men just nu är det för tidigt att avgöra om det finns en sådan koppling, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

Många förhör

Enligt polisen är det fyra personer som skadats vid bråket i Malmö. En man kom in till sjukhuset med livshotande skador men hans tillstånd förbättrades under söndagen.

– Läget bedöms nu som allvarligt men stabilt, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisens ledningscentral.

Under söndagen har mer än 20 förhör hållits.

– Olika vittnen och inblandade har sin bild av vad som har hänt och varför bråket har startat, och uppgifterna går i sär, säger Marie Persson på Skånepolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet