Nazister demonstrerar på första maj

Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer att demonstrera på första maj även i år. I fjol demonstrerade rörelsen i Borlänge på 1 maj, och i år har den fått tillstånd för en manifestation på Stora torget i Falun, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Uppåt 1.000 anhängare väntas delta, enligt polisen.

I en kartläggning från förra året av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism svarade en fjärdedel av kommunerna att de har problem med framför allt högerextremism.

Den ökande aktiviteten från NMR oroar många, och polisen förstärker för att förebygga våld.

– Vad som händer nu är att det byggs upp ett motstånd mot Nordiska motståndsrörelsen, vanligt folk som reagerar men också att extremgrupper på vänstersidan börjar bildas igen för att motverka NMR, säger Fredrik Dahlgren, ansvarig för polisens nationella insats av dialogpoliser inför 1 maj, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.