Kravallerna i Kärrtorp i december 2013. Foto: TT

Experter: Nazister har flyttat från gatan till nätet

Nazistiska demonstrationer och kravaller som nazister ligger bakom har enligt flera experter minskat i Sverige de senaste tjugo åren. Kravallerna i Kärrtorp i slutet av 2013 och polisens gripande av 38 medlemmar ur Svenska Motståndsrörelsen i lördags på Medborgarplatsen i Stockholm, hör i dag till ovanligheterna.

Anna-Lena Lodenius är författare och bland annat expert på extremnationalism. Hon menar att vit makt-rörelsen som den såg ut på 90-talet nästan försvunnit.

Det organiserade gatuvåldet är i dag ovanligt. I dag möts de flesta nazister istället på Exponerat, Avpixlat, Flashback och andra internetbaserade forum.

– De flesta inom den högerextrema rörelsen är enskilda individer som sprider propaganda på olika chattforum och sidor på nätet.

Inte organiserade

– Det finns några få högerextrema organisationer, men inte särskilt många längre. Svenska motståndsrörelsen är väl en av de som finns kvar, som har medlemmar. Det gamla sättet att betala in 100 kronor på postgiro och hämta ut en tidning finns knappt längre. De flesta som begår våldsbrott är inte organiserade på det sättet, säger Anna-Lena Lodenius.

SVT Nyheter har även pratat med ex-nazisten Tobias Svahn som bekräftar bilden av de mer självgående nazisterna. Han beskriver hur han drevs av rent hat till etablissemanget och det han och hans gelikar kallade ”det mångkulturella samhället”. Hatet gav han gav han ibland utlopp för på gatan, men framför allt på främlingsfientliga sidor på internet.

– Jag skulle säga att jag till åttio, nittio procent var helt självgående. Jag rekryterade andra på nätet och spred olika rasistiska begrepp som ”massinvandring” för att, som jag tyckte då, ”folk skulle vakna upp och inse sanningen”.

Ett hundratal

Hur många aktiva det finns inom den våldsbejakande extremhögern i Sverige i dag är osäkert men SÄPO säger att det rör sig om ett hundratal personer som begår eller uppmanar andra att begå brott.

”För oss avser begreppet vit makt-miljön den del av den högerextrema miljön som begår eller uppmanar andra att begå brott för att ändra samhällsordningen. Vi bedömer att det rör sig om ett hundratal individer. Extremistmiljöerna, både den autonoma vänsterextrema miljön och vit makt-miljön, förändras ständigt med individer, grupper och organisationer som lämnar eller byter namn medan andra tillkommer”, skriver SÄPO i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer