Oppositionen stoppade skattesänkningen

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstade riksdagen ja till oppositionens förslag att stoppa höjningen av nivån där statlig inkomstskatt ska betalas.

Med rösterna 159 mot 156 stoppade de rödgröna partierna i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, regeringens beslutade sänkning av den statliga skatten för högre avlönade från årsskiftet.

Sänkningen skulle ha givit dem som tjänar över 36 000 kronor i månaden några hundralappar mer på lönekontot. Nu blir skatten, med undantag för en liten indexjustering, densamma som under 2013.

Den andra var ett femte jobbskatteavdrag som redan har röstats igenom i riksdagen.

Missade första omröstningen

Det har också säkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt gjort, men det berodde bara på att några riksdagsledamöter i det rödgröna lägret missade omröstningen och därmed sin chans att fälla förslaget.

Efter det tog man ett initiativ i finansutskottet för att genom en extra omröstning stoppa förslaget. Metoden anklagades av regeringen för att bryta mot gällande praxis och kritiserades också av talmanskansliets jurister.

Efter att Konstitutionsutskottet uttalat sig blev den av ändå och resultatet är alltså att brytpunkten för statlig inkomstskatt ligger kvar där den är i dag på 420.800 kronor per år.

Över denna nivå ska statlig inkomstskatt betalas. Regeringen ville att det beloppet skulle höjas till 435.900 kronor per år.

Nöjd opposition

– Jag tycker att det var ett bra beslut att staten inte väljer att gå vidare och låna till stora skattesänkningar för dem som tjänar mest. Jag tror att svenska folket känner att det är dags för något annat nu och att de här pengarna kommer att behövas på annat håll, inte minst i skolan framöver, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg (S).

Just de tre miljarder kronor som oppositionen nu stoppat kommer man dock inte att kunna använda i nästa års budget, utan det blir en allmän förstärkning av statsbudgeten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskrev i ett pressmeddelande omröstningen som en framgång för partiets ambition att bryta blockpolitiken:

– Detta historiska beslut illustrerar med tydlighet att vi kan medverka till att bryta upp blockpolitiken. Man behöver inte välja mellan högskattepolitik och riktade skattesänkningar till de som tjänar mest, skrev han i ett pressmeddelande.

KD varnar för ”amerikanskt” budgetkaos

Regeringspartierna har å sin sida varnat oppositionen för att deras kamp mot brytpunkten förändrar hela spelplanen för budgetarbetet i riksdagen.

Tuve Skånberg (KD) konstaterar i en intervju för TT att man från och med nu kan man gå in och ändra över hundra poster bit för bit.

Skånberg konstaterar att budgeten kan urgröpas på ett sätt som lagstiftaren aldrig hade förutsett och varnar för att ett budgetkaos liknande det i USA kan bli följden.

– Det viktiga är inte den uteblivna skattesänkningen, utan att vi nu har brutit upp budgetordningen och öppnar för risken att politiska partier i framtiden kommer att plocka in och plocka ut det som man gillar och ogillar i framlagda budgetförslag. Då är man ute på ett sluttande plan, säger Carl B Hamilton (FP).

Hamilton menar att nu måste alla alla politiska partier gemensamt sätta sig ner under nästa mandatperiod för att förtydliga riksdagsordningen, så att inte samma läge uppstår igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.