Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Niinistö om Turkiets motstånd: Överraskande

Uppdaterad
Publicerad

Finlands president och Sveriges statsminister kommenterar nu det turkiska motståndet mot ett svenskt och finskt Natomedlemskap.

– Det var ganska överraskande det som har hänt senaste veckan, säger Niinistö.

Det var i fredags som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan först yttrade sin skepsis mot att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Erdogan anklagar då de Sverige för att vara en fristad för terrororganisationer. Det hade då, enligt utrikesminister Ann Linde, tidigare inte förekommit några officiella uttalanden där landet motsatte sig ett svenskt medlemskap.

Under måndagen fortsatte Erdogan och sa att han inte tänker släppa in länder i Nato som belagt Turkiet med sanktioner.

Sverige och Nato

Niinistö överraskad

Också Finlands president Sauli Niinistö säger att han är överraskad över det motstånd som Turkiet visat.

– Jag hade telefonsamtal med president Erdogan i början av april. Det var tydligt att han stöder ett finskt medlemskap. Nu ser det ut som att det finns andra åsikter, säger Niinistö under en gemensam pressträff med statsminister Magdalena Andersson i Stockholm

Andersson: ”Vi söker kontakt”

Finlands president säger sig dock vara hoppfull om att hitta en lösning. Både Finland och Sverige är redo för samtal med Turkiet.

– Vi söker kontakt med Turkiet och är redo att ha en dialog på olika nivåer och också naturligtvis resa till Turkiet, säger statsminister Magdalena Andersson och förtsätter:

– Vi ser fram emot att ha en bilateral dialog med Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet