Treårige Nils tycker att det är stökigt och högljutt på förskolan. Foto: SVT

Nils, 3, vill inte bli lämnad på stökig förskola

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som reagerat mot de stora barngrupperna och den låga personaltätheten är Greta Schibbye. Hon menar att hennes treåriga son Nils inte längre vill bli lämnad på grund av den stökiga miljön.

Klockan är halv nio på morgonen och det har blivit dags för syskonen Tyra, fem år, och Nils, tre år, att klä på sig ytterkläderna och cykla bort till förskolan Påfågeln i Solna.

Men det tar emot för Nils som inte längre vill bli lämnad.

– Han har upplevt att det är stökigt, att det är högljutt, att det inte blir lugn och ro. Det är ångestskapande. Dels att lämna sitt barn, och dels när man inte är helt nöjd med verksamheten säger Greta Schibbye, representant Nätverket för föräldraråd i Solna och fortsätter:

– Det som är skrämmande är att man undrar, vad är det som får politikerna att reagera på situationen på förskolan. Ska något barn behöva dö innan någon reagerar på den bristande kvalitén?

Få följer rekommendationerna

I höstas gjorde SVT en kartläggning av förskolorna i Sverige. Då visade det sig att bara 42 procent av förskolorna i landet följer skolverkets rekommendation med max fem barn per vuxen. Det kunde vara upp till tio barn per personal.

Något som Greta Schibbye berättar förekommer även på hennes barns förskola Påfågeln i Solna.

– I början av året så valde man att spara på att inte ta in vikarier vid sjukdom. Så då var de ofta två pedagoger på 20 barn, säger hon.

Lena Berg, förskolechef på Påfågelns förskola, bekräftar uppgifterna.

– Ibland kan man vara två vuxna på 20 barn. Men det är kortare stunder, aldrig över en hel dag, säger hon.

Men när man är två vuxna på 20 barn, är det optimalt?

– Nej, det är inte optimalt. Absolut inte.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Solna, Arion Chryssafis (M), menar dock att personaltätheten ligger i nivå med övriga länet.

– Tittar vi på de resurser vi har i dag så har vi en personaltäthet som ligger i nivå med övriga länet. Att man har två personal på 20 barn låter i mina öron väldigt, väldigt högt. Jag har svårt att se att vi har en verksamhet som är organiserad på det sättet.

Påfågelns förskola heter den.

– Ja. Men då, då får vi titta djupare och närmare på det. Vad det står för om det är två personal på tjugo barn.

SVT håller just nu på med en stor granskning av förskolebaracker- hur ser miljön ut på dina barns förskola? Hör av dig till oss på mejladress: marja.grill@svt.se

Biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP) diskuterar de stora barngrupperna i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer