18.600 av totalt 107.000 klarar inte betygskraven för gymnasiet. Foto: TT

Allt fler nior kan inte söka till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

18.600 elever som gick ut nian förra året fick inte tillräckligt bra betyg för att söka in till gymnasiet.

– Den här statistiken följer samma mönster som vi har sett de senaste åren, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Totalt var det ungefär 107.000 niondeklassare som slutade grundskolan 2016. Men 17,5 procent av dem kan inte bli antagna till ett gymnasieprogram, visar Skolverkets nya siffror.

– Den här statistiken följer samma mönster som vi har sett de senaste åren, säger Peter Fredriksson.

Något annat som det rapporterats om under åren är lärarbristen runt om i landet. 

– Det hänger naturligtvis ihop. Vi lyckas inte göra yrket tillräckligt attraktivt. Duktiga lärare är en förutsättning för bra resultat.

För att fler ska bli godkända och kunna söka in till gymnasiet tycker Peter Fredriksson att man med det här underlaget måste analysera och utvärdera. 

– Det gäller att se hela kedjan: huvudmän inom kommunen och ansvariga på friskolor, rektorer, lärare och elever.

Fortfarande stort glapp mellan tjejer och killar

I jämförelse med året innan har de som klarat betygen för att bli behöriga till gymnasiet minskat med 0,6 procentenheter. Och det är fortfarande stor skillnad vad gäller tjejer och killar, även om behörigheten minskar även bland tjejer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.