Foto: Scanpix

Brist på sjuksköterskor hos SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm riskerar nu dryga böter för att ha brutit sitt avtal med flera landsting. Det genom att företaget har ersatt sjuksköterskor med larmoperatörer i sommar.

– Vi tycker att det är jätteolyckligt. Vi har följt detta varje vecka genom åren och med stigande oro noterat att det är svårt att behålla sjuksköterskor, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på Västra Götalandsregionens AmbuAlarm.

Ska bedömas av sjuksköterska

SOS Alarm har avtal med 17 landsting och regioner. Avtalen ser olika ut, men de innehåller bland annat krav på att en stor del av de samtal som kommer in till 112 ska bedömas av en sjuksköterska.

Men en undersökning som SVT gjort bland de berörda landstingen och regionerna visar att det nu finns en överhängande risk att 10 av de 17 avtalen bryts, eftersom sjuksköterskor ersätts av larmoperatörer i sommar.

Anledningen är att SOS Alarm har brist på sjuksköterskor. I sommar kommer därför bara mycket svårbedömda samtal besvaras av sjuksköterskor.

– Det känns ju väldigt olyckligt. Dessutom fick vi veta det här med mycket kort varsel, och min tolkning är att det lite är en organisation i gungning, säger Bengt Jakobsson, länschef för akutsjukvården i Norrbottens läns landsting.

– Det håller jag inte med om. Men vi precis som den övriga vården konkurrerar om de här sjuksköterskorna som det är brist på. Nu under sommaren är det dessutom en ännu större brist än vanligt och därför gör vi så här, säger Sverker Petersson på SOS Alarm.

Dryga böter

SOS Alarm riskerar nu dryga böter för avtalsbrott i flera landsting. Bland annat i Skåne, där det enligt avtalet ska finnas en specialistsjukssköterska på plats på centralen i Malmö dygnet runt. Det kommer inte vara möjligt, enligt SOS Alarm.

– Det är ett avtal som Region Skåne har med dem, så det är ju ett avtalsbrott. Det är klart att vi tänkt till när vi har bestämt oss för att vi ska ha undersköterskor och specialissjuksköterskor, så vi är såklart inte nöjda med detta, säger Anita Danielsson, ambulanschef på Region Skåne.

– Vi har full respekt för att man tycker så. Vi har försökt att leva upp de krav som är ställda, men det går inte att klara den kompetensen i dag, säger Sverker Petersson på SOS Alarms presstjänst.

Risk för patienters säkerhet

I Skåne handlar det om ett vitesbelopp på 1 000 kronor för varje timme en specialistsjuksköterska saknas. Även landstingen i Stockholm och Östergötland planerar att utdöma vite.

– Då får det bli så, vi får ta den diskussionen efter sommaren för att se hur stor vitena blir, säger Sverker Petersson på SOS Alarm.

SOS Alarm menar ändå att man i sommar bedriver en mycket patientsäker vård. Men ambulanssjuksköterskan Janne Kautto är oroad.

– Man riskerar att utsätta patienterna för fara på grund av felbedömningar, eller så blir nästan alla ärenden högprioriterade, vilket gör att vi får en extremt hög belastning på ambulanssjukvården, säger Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.