Nobelpristagaren i kemi John B Goodenough tar emot Nobelpriset av kung Carl XVI Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobelpriserna utdelade i Konserthuset

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelprisutdelning är avslutad i Konserthuset i Stockholm. Allt gick som smort under den högtidliga ceremonin.
Med särskild värme applåderades den hittills äldste i Nobelhistorien – den 97-årige kemipristagaren John B.Goodenough från USA.
Även den kritiserade litteraturpristagare Peter Handke tog emot medaljer och diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand.

Enligt Alfred Nobels önskan ska fysikpriset delas ut först. Årets pristagare är James Peebles, Michel Mayor och Didier Queloz.

Peebles får halva priset för ”teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och Mayor och Queloz belönas för ”upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”.

De delade på kemipriset

Kemipriset går till tre forskare för utvecklingen av litiumjonbatteriet, som driver mobiltelefoner, elbilar och möjliggör förnybara energikällor.

Pristagarna heter John B.Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino.

Deras upptäckter har lett till en avsevärd förändring av vårt samhälle, säger professor Mats Larsson som presenterar pristagarna och deras upptäckter.

John B Goodenough mottog sitt pris sittande i rullstol.

Unik litteraturdubbel

Nobelpriset i medicin (eller fysiologi) delas mellan William G Kaelin, Peter J Ratcliffe och Gregg L Semenza ”för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång”.

I år blev det en unik utdelning av två litteraturpris. Förra årets ceremoni ställdes in efter all turbulens kring Svenska akademien. Men nu fick hon 2018 års litteraturpris, den polska författaren Olga Tokarczuk.

Polsk litteratur lyser över Europa. Flera Nobelpristagare och nu en diktare i världsklass, sade akademiledamoten Per Wästberg i sitt presentationstal.

Flera bojkottade

Olga Tokarczuks pris är kontroversiellt i Polen. Än mer så är 2019 års litteraturpristagare Peter Handke i flera andra länder.

Turkiets, Albaniens och Kosovos ambassadörer bojkottade Nobelceremonin på grund av Peter Handskes stöd till Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic, som stod åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott i forna Jugoslavien på 1990-talet.

Till sist var det dags för Nobelpriset i ekonomi, eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne som det officiella namnet lyder. Mottagarna är Abhijit Banerjee och Esther Duflo – som är ett gift par – samt Michael Kremer ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”.

Stolta anhöriga

Den direktsända prisceremonin i Stockholm följs av otal människor jorden runt. I Konserthuset sitter 1 560 personer.

Kungaparet och kronprinsessparet har sina platser på scenen.

Längst fram i publiken sitter representanter från regering och riksdag. Lite längre bak på första parkett finns pristagarnas familjer, och där syntes som alltid tårar av glädje och stolthet.

Pikar klimatförnekare

I sitt inledningstal gjorde Carl-Henrik Heldin, ordförande i Nobelstiftelsens styrelse, en klar markering mot dem som inte vill ta in de vetenskapligt väl belagda slutsatserna om människans negativa påverkan på klimatet. Han talade också om vikten att försvara den vetenskapliga friheten.

Blomprakten på och runt scenen är traditionsenligt skänkt från den italienska staden San Remo där Alfred Nobel levde sina sista år.

Tidigare på dagen delades Nobels fredspris ut i Oslo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer