Analys: Nooshi Dadgostars nya giv kan fälla regeringen igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Brottsligheten och klimatet blir tunga frågor i höstens inrikespolitiska debatt. Men det är en helt annan fråga – budgeten – som kan fälla regeringen redan innan riksdagens juluppehåll.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sommarens fortsatta dödsskjutningar och extrema väder har riktat fokus mot framför allt två frågeområden; brottsligheten och klimatet. Till detta en IPCC-rapport som varnar för att den globala uppvärmningen kan gå betydligt snabbare än vad som tidigare förutspåtts.

Novus senaste undersökning om väljarnas viktigaste frågor visar, inte oväntat, att det också är just dessa frågor som ökar mest i betydelse för väljarna. Var femte väljare tycker nu att klimat och miljö är den absolut viktigaste politiska frågan. Frågan växer i betydelse bland alla partiers sympatisörer utom bland SD-väljarna.

Samtidigt har klimatdebatten och de höga el-priserna bäddat för en ny kärnkraftsdiskussion och även energifrågan klättrar på väljarnas lista över de viktigaste politiska frågorna.

Vilka opinionsmässiga konsekvenser detta kan få är ännu oklart. Miljöpartiet har hittills inte lyckats dra nytta av väljarnas engagemang i klimatfrågan utan fortsätter att balansera på riksdagsspärren.

Klimatet kan bli höstens viktigaste

Sjukvården är fortfarande den fråga som flest väljare pekar ut som viktigast. Andra toppfrågor för väljarna är lag och ordning och invandring/integration. Dessa frågor kan alltså få stor betydelse i nästa års valrörelse.

Men den fråga som ökat mest i viktighet under sommaren är miljö och klimat och den kommer nu på delad fjärdeplats på listan över väljarnas viktigaste frågor. Det kommande klimattoppmötet i Glasgow och kritiken mot regeringen för otillräckliga åtgärder bäddar för att frågan blir en av höstens mest omdebatterade.

Intressant i sammanhanget är att Miljöpartiet trots detta inte visar några tecken på att öka sitt väljarstöd. En viktig förklaring till detta är sannolikt det låga förtroende väljarna har för Miljöpartiets politik vid sidan om miljö- och klimatfrågan.

Samtidigt är det en helt annan fråga som kan fälla regeringen redan innan riksdagens juluppehåll. Det handlar om budgeten som läggs fram i september.

Paradoxalt nog är den ekonomiska politiken en fråga som de senaste månaderna har förlorat i betydelse bland väljarna, enligt Novus. Ändå ser det ut att vara just här det avgörande slaget i inrikespolitiken kommer att stå i höst.

Regeringen kan leva farligt

Bakgrunden är att regeringen efter sommarens parlamentariska kris saknar majoritet i riksdagen för sin budget. För att få det krävs stöd av såväl Vänsterpartiet som Centerpartiet, vilket inte alls är givet. Tvärtom lär det vara förenat med stora svårigheter med tanke på att Vänsterpartiet och Centerpartiet har helt olika utgångspunkter för den ekonomiska politiken.

Vänsterpartiet har redan presenterat en lång lista med krav som ska vara uppfyllda för att man ska rösta ja till regeringens budget. Det här är krav som Centerpartiet knappast kan gå med på.

Men problemet för Vänsterpartiet är att om man inte stödjer regeringens budget, kan i stället Moderaternas budget röstas igenom. Och den lär innehålla politik som Vänsterpartiet tycker är betydligt sämre.

Men sommarens regeringskris har skapat ett euforiskt segerrus i Vänsterpartiet. Efter initiativet att avsätta Löfven har opinionsstödet ökat kraftigt. Vill Nooshi Dadgostar och hennes partikamrater fortsätta på den inslagna vägen lär regeringen leva farligt. Då kan vi ha en ny regeringskris redan före riksdagens juluppehåll.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.