Foto: TT

Nordea riskerar miljardböter – frågan är om vd:n skäms

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nordea kan riskera böter i miljardklassen på grund av alla de affärer som läckt ut i samband med Panamaskandalen. Mycket av bankens framtid hänger på vad slutsatserna blir i den utvidgade undersökning som Finansinspektionen nu gör.

Jan Nylander

Ekonomireporter

När Nordeas ledning i dag skulle förklara varför man lånat ut miljardbelopp till en oligark från Kazakstan och varför banken var så djupt inblandad i Panamahärvan var man mycket försiktig.

Visserligen sade Nordeas vd Casper von Koskull att han ser allvarligt på situationen, men annars handlade hans försvar mest om att banken måste gå igenom alla affärer och transaktioner som gjorts.

Panama-dokumenten

Bryter helt med Mossak Fonseca

Casper von Koskull avslöjade också att Nordea bryter alla förbindelser med advokatbyrån Mossack Fonseca som satt upp alla de brevlådeföretag som nu avslöjats.

Men han medgav också att Nordea har kontakter med två-tre andra företag som använder liknande upplägg som advokatfirman från Panama. Och där ville han inte säga något om vad som ska ske.

Först måste alltså Nordea sätta sig in i alla de kontrakt som finns och det kommer troligen att ta tid, för tidigare har Nordea-vd:n försvarat sig med att banken redan år 2009 ändrade sin politik och inte ville vara med om skatteplanering.

Det framkom också på dagens presskonferens att banken då förlorade 4.000 av sina kunder i Luxemburg.

FI-undersökning allvarligt för Nordea

Men Uppdrag Granskning kom i dag med nya uppgifter som visar att Nordea så sent som år 2013 fortfarande hade över 150 Panamaföretag som kunde misstänkas hålla på med skatteplanering.

Mest allvarligt för Nordea är nu att finansinspektionen ska undersöka alla turer. Arbetet ingår i den utvidgade uppföljning som finansinspektionen gör av ett tidigare ärende. Då dömdes Nordea att betala 50 miljoner kronor för att man inte haft tillräckliga kontroller för motverka penningtvätt.

Sedan dess har reglerna ändrats så att finansinspektionen har möjlighet att höja bötesloppet till miljardbelopp om man bedömer att Nordea gjort allvarliga fel.

Kontakter ska tas med finansinspektionen i Luxemburg och i dag kan finansinspektionen inte säga något om när utredningen kan vara klar.

Frågan är om vd:n skäms

Fortsättning följer, och kanske kan man snart få svar på frågan från presskonferensen om Nordeas vd, Casper von Koskull, skäms.

Han svarade i dag att han är arg och besviken. Men för att kunna säga att han skäms måste Casper von Koskull först gå igenom alla avtal och sätta sig in i vad som hänt.

Det ska bli intressant om se vad Nordea:s vd kommer fram till.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet