Nordeas utredning ”tandlös”

Publicerad

– Jag tycker det är en tandlös utredning.

Det säger Joachim Dyfvermark om Nordeas utredning om bankens inblandning i bildande av offshore-företag för kunder som velat tvätta pengar eller skattesmita i den härva som fått namnet Panamapapperna.

Joachim Dyfvermark på SVT:s Uppdrag granskning var med och avlöjade Nordeas samröre med advokatbyrån Mossack Fonseca i det som kommit att kallas Panamapaperna Och han är inte imponerad av Nordeas utredning av sig själv.

– Utredningen är missvisande på många sätt eftersom man bara undersökt en liten del av de brevlådeföretag som vi kunde avslöja i SVT. Man har tittat på 137 bolag som var aktiva när vi avslöjade Panamaläckan.

Panama-dokumenten

Utredningen en ”whitewash”

Nordea har ännu inte undersökt de övriga 300 konton som varit aktuella under den senaste femårsperioden, vilket är preskriptionstiden för skattebrott.

– Och att man utifrån detta mindre underlag kan konstatera att inga brott har begåtts det tycker jag är missvisande. För att inte säga en ”whitewash”.

Nordea har redovisat att man haft 60 personer som gått igenom 10.000 dokument och lagt ned 30.000 timmar på utredningen och inte hittat  några bevis för att Nordea aktivt har hjälpt kunder med skatteflykt.

Nordea agerat mellanhand

Inte heller har utredningen hittat belägg för att medarbetare proaktivt, skulle ha bistått kunder att undgå eventuell skatt. En redovisning som Joachim Dyfvermark menar handlar om hårklyverier.

– Man säger att medarbetarna inte proaktivt har medverkat till skattebrott. Men hela syftet med det här upplägget går ju ut på det. Att hjälpa kunderna att gömma undan pengar i skatteparadis för att undvika skatt. Och proaktivt?  Jag vet inte ens vad de menar med det, säger Joachim Dyfvermark.

–  Spelare som den internationella advokatbyrån Mossack Fonseca behöver mellanhänder. De kan inte ha kontakt med 200.000 kunder själva och Nordea har ställt upp och varit en mellanhand. Banken har administrerat dessa brevlådeföretag. Det är det som kritiken mot banken handlat om inget annat, säger Joachim Dyfvermark.

Känsligaste affären inte ens nämnd

Det är ändå klädsamt att rapporten är självkritisk och konstaterat att det funnits problem inom Nordea när det gäller de allra rikaste kunderna inom privat banking och brevlådeföretag menar Dyfvermark.

Men en fråga som utredningen inte överhuvudtaget tittat på eller  belyst, är den väldigt känsliga affär som Uppdrag granskning kunde avslöja och som har en direkt koppling till Nordeas vd, Casper von Koskull själv menar Dyfvermark.

– Det är den miljardlåneaffär som Nordea gjorde genom Mossack Fonseca gällandet ett väldigt stort lån till Ryssland. En fastighetsaffär. Och där finns en direkt koppling till Casper von Koskull eftersom han var chef över den avdelning som sa ja till det lånet.

– Jag vill påstå att den är den känligaste affären i hela den här Nordea-Panamaskandalen och den är överhuvudtaget inte kommenterad i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet