– Samarbetet hat utsatts för stora påfrestningar, säger Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S). Foto: SVT

Ministern: Norden-samarbetet har utsatts för stora påfrestningar under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetet mellan de nordiska länderna gnisslar under coronapandemin. Beslut om gränsrestriktioner mot bland annat Sverige har satt relationerna på prov.

– Samarbetet hat utsatts för stora påfrestningar, säger Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S) till SVT:s Agenda.

Förra året enades de nordiska länderna om en vision om att bli den mest hållbara och integrerade regionen i världen. Men samarbetet har fått sig en rejäl törn, anser den svenska Nordenministern.

– När jag tillträdde för drygt ett år sedan hade statsministrarna precis lanserat den här visionen, säger Anna Hallberg (S).

Hon fortsätter:

– Jag tror att de som bor i våra gränsregioner känner sig ganska långt från den visionen. Politiskt har vi ett samförstånd. Vi vill mot den visionen. Vi tror på den. Men när våra medborgare känner att vi inte är där, utan går därifrån, då måste vi ta det på allvar. 

Gränsstängningar

Norge, Danmark, Finland och Island har olika gränsrestriktioner mot hela eller delar av Sverige – restriktioner som ändrats flera gånger under pandemin.

Vad är det värsta – är det gränsstängningarna?

– Det är framför allt gränsstängningarna och de medborgare som valt att bo och verka i våra gränsregioner. De blir drabbade av dessa oförutsägbara beslut som tas och det påverkar deras vardag oerhört, säger Nordenminister Anna Hallberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.