Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Sverige hjälper USA i förhandling om fängslade amerikaner i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hjälper USA att förhandla om frisläppandet av tre amerikaner som hålls fångna i Nordkorea. Det uppger regeringskällor till SVT.

Tre amerikanska medborgarna hålls fångna av den nordkoreanska regeringen.

Källor inom regeringen uppger till SVT Nyheter att överläggningarna bland annat gäller de de tre fängslade amerikanerna. Även CNN har källor som uppger detta.

Nordkorea-krisen

En av punkterna i överläggningarna i helgen mellan Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho och utrikesministern Margot Wallström (S) var de tre amerikanska medborgarna, uppger CNN. Men svenska utrikesdepartementet bekräftar inte uppgifterna officiellt.

– Det kan jag inte bekräfta. Jag kan inte gå in på några enskilda detaljer i det, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

Skyddsmakt

Sverige har tagit på sig en skyddsmaktsroll för USA. Det innebär att Sverige ska sköta USA:s konsulära ärenden, till exempel att Sverige ska tillvarata fängslade amerikaners mänskliga rättigheter.

Genom åren har Sverige lyckats frige fängslade amerikaner. Det är oklart vad Nordkorea fått i utbyte.

UD har tidigare sagt ett det konsulära skyddsuppdraget är en punkt i överläggningarna med Nordkorea.

Fängslad amerikan avled

Den senaste frigivningen av en fängslad amerikan i Nordkorea slutade tragiskt.

Den fängslade amerikanen Otto Warmbier avled bara några dagar efter att han släppts från Nordkorea i juni förra året. Han hade dömts till 13 års straffarbete.

Enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter hade den svenska ambassaden stora svårigheter att få tillträde till Otto Warmbier när han vistades i nordkoreanskt fängelse.

På samma sätt ska den svenska ambassaden ha haft svårigheter att få tillträde till de tre amerikanska medborgarna som är fortsatt fängslade. Det finns inga uppgifter om deras hälsotillstånd sedan juni 2017, enligt tidigare uppgifter i Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet