Foto: TT

Norell slår tillbaka: Muslimska brödraskapet väl etablerat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport som publicerats på myndigheten MSB:s hemsida skriver terroristforskaren Magnus Norell att Muslimska brödraskapet är väl etablerat i Sverige. Rapporten har fått hård kritik av flera forskare, nu slår Norell tillbaka mot kritikerna.

I rapporter står det att stora muslimska organisationer arbetar för att bygga upp egna segregerade samhällen och att flera av dessa organisationer är startade av och till stor del styrs av Muslimska brödraskapet.

Magnus Norell, som är redaktör för rapporten, har skrivit den tillsammans med forskaren Aje Carlbom och Pierre Durrani. Durrani uppger själv att han varit del av Muslimska brödraskapet och senare hoppat av. Rapporten är en förstudie som uppmanar till mer forskning på Muslimska brödraskapets närvaro i Sverige.

– Det är en beskrivning av var de kommer från, hur de arbetar och hur de fungerar idag.

Kritiserats

Rapporten har fått kritik för att den saknar källor för många av de påståenden som görs. Men Norell förstår inte alls kritiken.

– Det är en översikt av sedan länge kända fakta, som vi har sammanställt. Det är inte fråga om någon ny forskning, nya teorier eller nya teser eller så utan det är en kortare förstudie.

Norell påpekar också att ingen tidigare har forskat om Muslimska brödraskapets närvaro i Sverige.

– Eftersom det inte finns svensk forskning baseras den här förstudien mest på europeisk forskning.

”Luktar som att de skäms”

Han är också kritisk till de religionsforskare som gått ut öppet med kritik mot rapporten.

– Här har vi då ett gäng forskare som sutitt på universitet och högskolor, betalda av det allmänna, och inte överhuvudtaget intresserat sig för förmodligen världens viktigaste islamistiska organisation på alla år. Och sedan när någon gör det så blir det ett himla liv. Det luktar ju lite... som att de skäms, som att surt sa räven om rönnbären, säger Norell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.