Så här ser de nya digitala körkorten i Norge ut – en förändring är att man tydligare ser vilken behörighet föraren har. Foto: Statens vegvesen

Norge inför digitala körkort – i Sverige kan det slopas helt

Uppdaterad
Publicerad

Norska medborgare kan nu räkna med mer plats i plånboken. Den första oktober lanserade Statens vegvesen – Norges motsvarighet till Transportsyrelsen – en app som tillåter användarna att ladda ner ett digitalt körkort. I Sverige utreder man samtidigt en modell där man inte längre behöver körkort över huvud taget, varken fysiskt eller digitalt.

Den norrman som glömt det fysiska körkortet hemma riskerar inte längre böter vid en trafikkontroll. Sedan den första oktober kan landets 2,2 miljoner körkortsinnehavare enkelt ladda ner ett digitalt körkort som ersätter plastvarianten.

– När du behöver visa att du har ett förarbevis kan du öppna mobilen och visa körkortet på skärmen, säger Bodil Dreyer Rønning, vid Statens vegvesen i ett pressmeddelande.

Norge blir därmed, näst efter Finland, det andra landet i Europa som inför digitala körkort. Norge blir dock först med att rulla ut lösningen i full skala. I Finland används den digitala varianten än så länge bara av omkring 40 000 betatestare.

Norges digitala variant dras dock med vissa begränsningar jämfört med plastkortet. Det är enbart giltigt i Norge och kommer initialt inte heller gälla vid hyra av bil, vare sig i Norge eller i utlandet.

Sverige utreder två varianter

Svenska Transportstyrelsen utreder just nu två olika varianter som på sikt kan komma att ersätta körkorten i plast: Dels en en digital lösning lik dem som nu finns i Norge och Finland, dels en lösning som innebär att man inte behöver bära med sig ett körkort överhuvudtaget, varken fysiskt eller digitalt.

I mars i år föreslog regeringens utredare nämligen att körkort inte längre bör gälla som id-handling – och att ett nationellt id-kort i framtiden bör utfärdas av polisen. Transportstyrelsen tittar just nu på om ett nationellt id-kort därmed också skulle kunna ersätta ett fysiskt körkort.

– Då skulle du kunna legitimera dig med det kortet och polisen göra en slagning i vägtrafikregistret och bara kontrollera att du är du, säger Pär-Ola Skarviken, utredare på Transportstyrelsen.

– Vi tycker nog att den lösningen känns mest spännande, fortsätter han.

Internationell standard

Transportstyrelsen har dock inte helt stängt dörren för en digital variant även i Sverige – speciellt om införandet av ett nationellt id-kort drar ut på tiden.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en så kallad ISO-standardisering som skulle skapa en internationell standard för digitala körkort. Den standarden väntas presenteras i slutet på nästa år.

– Det är inte troligt att det kommer en svensk variant på digitalt körkort innan en sådan standard finns på plats, men vi vill egentligen inte utesluta någonting, säger Pär-Ola Skarviken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer