Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör svetsaren Emil Johansson om hur de nya reglerna för resor till Norge kommer påverka honom. Foto: SVT

Norgependlaren Emil: ”Det är inte hållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetspendlare till Norge får det allt tuffare med den nya uppmaningen om karantän från Folkhälsomyndigheten.

För svetsaren Emil Johansson innebär de nya rekommendationerna att han kanske måste byta jobb. 

På en snöig parkering utanför sitt boende i Trondheim står svetsaren Emil Johansson iklädd dunjacka och vintermössa. I fem år har han pendlat mellan Sverige och Norge men det kommer troligtvis att ta slut i och med de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Hela min fria tid kommer gå till att sitta själv här och sen hemma med flickvännen i Sverige. Det blir inte hållbart i längden med karantän både i Sverige och Norge. Om inte reglerna ändras snart ser det ut som att jag får sluta jobbet och flytta hem till Sverige igen, berättar Emil Johansson.

”Det var fritt då”

Emil Johansson brukar jobba 12 dagar i Norge och sen återvända hem i nio dagar till sin familj i Stöde, fyra mil väster om Sundsvall. Innan coronapandemin var det en vardag som han trivdes men som idag verkar ohållbar.

– Innan coronan var det riktigt bra, då kunde man åka hem en helg om man hade tråkigt. Det var fritt då, säger Emil Johansson.

Måste vara hemma 17 av 21 dagar

Som svensk pendlare undantas Emil Johansson från inreseförbudet från Norge. Men enligt den nya uppmaningen från Folkhälsomyndigheten bör han enbart umgås med personer i sitt eget hushåll efter han återvänt till Sverige. I Norge måste han dessutom vara i karantän på sin fritid efter jobbet i minst tio dagar efter han korsat gränsen. Det innebär att Emil Johansson kommer spendera sammanlagt 17 av 21 dagar hemma.

Även om det i Sverige inte är en lag upplever Emil att han inte med gott samvete kan bryta mot rekommendationen i Sverige. På frågan om hur han skulle vilja att problemet löstes svarar han;

– Jag har all respekt för att man vill stoppa smittspridningen, men man blir ju väldigt utsatt som pendlare. Om man kunde använda testerna som vi tar här i Norge för att slippa sitta i karantän i Sverige vore det ju bra.

Testats 30 gånger

För att ta sig till jobbet i Norge testar han sig först i Sverige, max 24 timmar innan han passerar gränsen. Väl över gränsen tar han ett test var tredje dag under 10 dagar medan han jobbar.

– Det har ju blivit några tester, 10, 20, ja kanske 30 gånger totalt. Näsprovet är väl ingen favorit direkt. Nu är jag van men det var värst i början, berättar Emil Johansson.

Folkhälsomyndighetens beslut om särskilda rekommendationer, rörande testning och karantän för inresande från Norge, gäller tills vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer