Norman: PPM-systemet går att göra bättre

Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven vill att premiepensionen avskaffas, men de andra partierna som står bakom pensionssystemet vill ha kvar den. De kan dock tänka sig förändringar.

– Jag tycker att premiepensionen är viktigt och fungerar bra. Men det går alltid att göra bättre, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Han understryker att förändringar bör ske med en bred riksdagsförankring via den så kallade pensionsgruppen.

– Vad jag vill värna är den fempartiuppgörelse vi har om våra pensioner. Det har varit en stor styrka för Sverige.

Utspel skapar förvirring

I den så kallade pensionsgruppen finns ambitionen att innan valet nå en överenskommelse i grova drag om förändringar i pensionssystemet. Den har flera färdiga utredningar på sitt bord, bland annat pensionsåldersutredningen och premiepensionsutredningen.

Bland de borgerliga partierna undrar man nu om Socialdemokraterna delar den ambitionen efter Löfvens utspel.

Centerns Solveig Zander uppger att S-representanterna i pensionsgruppen aldrig talat om att de vill avskaffa premiepensionen helt.

– Det är absurt, säger hon.

Zander undrar om Löfven gett nya direktiv till S-ledamöterna i pensionsgruppen.

”Bränner inga broar”

Folkpartiets Ulf Nilsson tycker att Löfvens utspel är drastiskt.

– Men jag är glad att Löfven säger att alla förändringar ska ske inom pensionsgruppen och att han inte bränner några broar. Jag hoppas att S inte ställer några ultimatum för det brukar vi inte göra i pensionsgruppen, säger Nilsson.

Folkpartiet vill att 2,5 procent av lönen även i framtiden ska gå till premiepensionen.

– Vi ville behålla den lilla del som man kan bestämma själv över. Men vi är beredda att diskutera olika typer av förbättringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer