Elbilar på laddning i Stockholm Foto: Scanpix

Sveriges bästa miljökommun utsedd

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Miljöaktuellt har utsett Sveriges Miljöbästa kommun 2012. Enligt undersökningen har framförallt skånska kommuner ett utvecklat miljöarbete. Men i Norrland däremot har man andra prioriteringar.

Hur mycket ekologisk mat serverar kommunen? Deltog man i Earth hour? Grön flagg-certifierade förskolor? Skräpplockardagar?
Kommunerna har dels fått svara på en omfattande enkät och dels har deras myndighetsutövning på miljöområdet fått betyg.
Generellt har skånska kommuner klarat sig väldigt bra i undersökningen men den allra bästa kommunen blev Eskilstuna.

– Gemensamt för de kommuner som har placerat sig bra i vår undersökning är att de har engagerade politiker som jobbar strategiskt och långsiktigt med miljöfrågor, säger Mikael Salo, chefredaktör på tidningen Miljöaktuellt.
– Det är också vanligt med blocköverskridande arbete i de kommuner som ligger i framkant på miljöområdet.

Testar nya vägar
Enligt Magnus Johansson (MP), kommunalråd i vinnarkommunen Eskilstuna, har kommunen utmanat och testat nya vägar inom mijöområdet under lång tid.
– Alla politiska företrädare har haft ett genuint intresse för hållbarhet, säger han till Miljöaktuellt.
– Vi har valt att prioritera vissa saker, bland annat en grön omställning som fått egen budget.

Miljöplanen gick till återvinning
Gällivare har hamnat bland de sämsta kommunerna i landet flera år i rad. Och då tog man ändå fram en ambitiös miljöplan redan för 15 år sedan, men så råkade gruvindustrin in i en lågkonjunktur.


– Vi brukar skoja och säga att det bästa med den utredningen är att den har bundit koldioxid i vår källare i ett decennium. Men inte nu längre, papperet skickades till återvinning för några år sedan, säger Gällivares miljöchef Sture Sundquist till Miljöaktuellt.

Frustrerade miljöchefer
– I många Norrlandskommuner är miljöcheferna upptagna med komplicerade tillståndsprocesser kring t ex gruvor och har inte tid för annat miljöarbete, berättar Mikael Salo.
 

– Det är också vanligt bland kommuner som lyckats dåligt med sitt miljöarbete att de saknar en fungerande dialog mellan politiker och tjänstemän. Många miljöchefer uttrycker frustration när vi ringer och frågar om bakomliggande orsaker till den dåliga placeringen.

Global uppvärmning bra för Pajala?
Pajala har liksom Gällivare en av landets sämsta placeringar 2009-2012 i Miljöaktuellts ranking. Perarne Sanglert (S) är fritidspolitiker i kommunen. Han anser att verkligheten är viktigast och när Miljöaktuellt frågar om kommunens engagemang i en långsiktig fråga som klimatförändringen blir svaret:


– Min känsla är att om temperaturen stiger en grad eller så, det påverkar nog inte oss i Pajala så mycket. Jag tror snarare att folk skulle glädjas över ett lite varmare klimat häruppe.

Sveriges Miljöbästa kommun 2012

Visa

1. Eskilstuna
2. Örebro
3. Malmö
4. Helsingborg
5. Stockholm
6. Göteborg
7. Upplands Väsby
8. Lund
9. Växjö
10. Uppsala

Källa: Miljöaktuellt
 

Tio i botten ”Sveriges Miljöbästa kommun 2012”

Visa

1. Arjeplog
1. Bräcke
3. Karlsborg
4. Nordanstig
5. Krokom
6. Tanum
7. Gnosjö
8. Markaryd
9. Torsby
10. Säffle

Källa: Miljöaktuellt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer