Foto: Sofie Lind/SVT samt Norrtåg/Pressbild

Flera tågoperatörer har it-problem – efter hackergruppens varning

Uppdaterad
Publicerad

Flera tågsajter har haft problem med sina hemsidor under torsdagsmorgonen, samtidigt som hackergruppen Anonymous Sudan varnat för överbelastningsattacker mot just tågoperatörer.

Totalt en handfull tågsajter har pekats ut av gruppen och flera av dem har drabbats av problem. Såväl Inlandsbanan som Norrtåg har haft störningar. Periodvis har de respektive hemsidorna inte gått att nå.

En av de sajter som pekats ut som ett mål är SJ:s. Tågbolaget har beredskap för att hantera den här sortens attacker, uppger presskommunikatören Jonas Olsson.

– Vi följer utvecklingen väldigt nära, säger han.

Ett annat utpekat mål som hade it-problem på torsdagen var Jönköpings länstrafik. Till en början uppgav tågbolaget att det inte gick att utesluta att de berodde på en cyberattack, men senare meddelade man att det var ett internt fel.

Artikeln uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vet vi om ”Anonymous Sudan”, och vilka detaljer skulle istället kunna peka åt ett ryskt håll? Se videon. Foto: TT/SVT/Pexels

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.