Dorotea Bromberg är nöjd över att det är Norstedts som köper, inte minst eftersom hon och Eva Gedin är en bra matchning. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Norstedts köper Brombergs Bokförlag

Publicerad

Brombergs Bokförlag förvärvas av Nordstedts Förlagsgrupp, vars ambition är att föra förlagets arv vidare. Dorotea Bromberg, som grundade förlaget för 45 år sedan, kommer att fortsätta som senior förläggare.

”Jag har alltid sett Dorotea som förlagsbranschens rockstjärna”, säger Eva Gedin, vd på Norstedts, i ett pressmeddelande.

”Hon är en legendarisk förläggare både i Sverige och världen och personifierar allt som det innebär att vara en passionerad och entusiasmerande förläggare.”

”Sant nöje”

Dorotea Bromberg, som grundade Brombergs tillsammans med sin far Adam Bromberg 1975, kommer att fortsätta inom organisationen som senior förläggare. I ett pressmeddelande säger hon att Brombergs nu kommer att stärkas som förlag: ”Trots pandemin har vi under året jobbat oss till ett gott resultat och hoppas fortsätta det arbetet tillsammans med Norstedts Förlagsgrupp. Det kommer bli ett sant nöje att få jobba med besjälat förlagsfolk som vet att kvalitet lönar sig.”

Dorotea Bromberg, som i fjol belönades med London book fairs hederspris för ”ett betydande avtryck inom global förlagsverksamhet”, säger till Dagens Nyheter att hon ser fram emot vad det nya ägandeskapet kan innebära.

-Jag har varit förläggare i 45 år. Jag älskar att arbeta med författare och vill fortsätta att göra det. Men det hänger på åldern, jag tycker att det ska bli fantastiskt att ägna sig åt författarna mer och driva företag mindre.

Eva Gedin bra matchning

Hon säger också att hon är nöjd med att det är Norstedts som köper, inte minst eftersom hon och Eva Gedin är en bra matchning.

-Vi har känt varandra i många år och hon har stor respekt för oss som förlag.

I Brombergs utgivning finns fyra Nobelpristagare (Isaac Bashevis Singer, Czeslaw Milosz, Octavio Paz och J M Coetzee) och många andra stora namn som Jonathan Franzen, Patti Smith, Ian McEwan, Nicole Krauss och Umberto Eco.

Parterna har kommit överens om att köpesumman inte kommer att offentliggöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.