Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Novalis mamma Ellinor Bjurström berätta om när dottern drabbades av RS-viruset. Foto: SVT/Privat

Novali drabbades av RS-viruset som nyfödd – vårdades på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt behövde Novali använda hela kroppen för att andas och när hon tar sina andetag kommer pipljud. Hennes föräldrar hade då ingen aning om att deras nyfödda dotter drabbats av RS-viruset, men insåg ändå att någonting var fel.

– Jag är inte så orolig som människa, men där fick jag uppleva oro på riktigt, säger mamma Ellinor Bjurström i SVT:s Morgonstudion.

Sjukhus runt om i landet är hårt belastade. RS-virussäsongen har påbörjats tidigare än vanligt, och är dessutom allvarligare än på länge.

Ellinor Bjurströms dotter Novali är ett av spädbarnen som drabbades som nyfödd.

– Det började egentligen med att hon var hes, det kom någon nysning då och då. Vi reagerade inte så mycket på det.

Först när det uppstod pipljud vid andning och Novali rörde hela kroppen för att andas insåg Ellinor att någonting var fel. Då åkte de till barnakuten.

– Jag vet inte om jag uppfattade att det var så allvarligt som det faktiskt var när vi väl åkte in. Jag är väldigt glad att vi åkte in.

Hamnade i en bubbla

Men till och med på plats tvekade Ellinor över om det verkligen var rätt beslut att åka in. Hon hade ingen aning om hur allvarligt det var och ville egentligen inte belasta vården. Snart fick hon veta att det handlade om RS-viruset.

– Jag hamnade i någon sorts bubbla. Jag kände ingen hunger eller trötthet, allt mitt fokus var på min dotter. Jag är inte så orolig som människa, men där fick jag uppleva oro på riktigt, säger hon.

I dag mår Novali bra, med undantag för att hostan sitter kvar lite. Ellinor Bjurström bestämde sig för att dela med sig av händelsen på sociala medier, i hopp om att uppmärksamma andra föräldrar på att vara vaksamma.

– Jag kände att kan jag hjälpa andra föräldrar att kanske veta när det är dags att åka in, eller bara berätta min historia så tycker jag att det är värt det.

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård

  • God handhygien är ett bra sätt att undvika smitta.
  • För de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer