Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator, om varför äldreomsorg sjunkit på listan över väljarnas viktigaste frågor. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Novus: Äldreomsorgen minskar i betydelse för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Äldreomsorgen faller på listan över väljarnas viktigaste politiska frågor, enligt en ny opinionsundersökning från Novus. Frågans betydelse har minskat med åtta procentenheter sedan februari.

– Diskussionen har sjunkit undan och medierapporteringen blivit allt mindre, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Sjukvården ligger fortsatt i topp som den viktigaste frågan för väljarna, trots att den minskar med en procentenhet i betydelse jämfört med Novus senaste mätning.

Samtidigt stiger frågorna om lag och ordning samt invandring och integration på listan med fyra respektive tre procentenheter. Mer än hälften av de tillfrågade anser att dessa är de viktigaste politiska frågorna just nu.

Nytt mediafokus på pandemin

Att äldreomsorgen minskar så kraftigt i betydelse hos väljarna kan förklaras av ett ändrat nyhetsfokus kring pandemin, enligt SVT:s Mats Knutson.

– Minskningen är en naturlig konsekvens av att frågan inte diskuteras lika mycket som under förra året, då coronakomissionen pekade ut en rad brister och det blev en stor politisk diskussion – samtidigt som det fanns en stor medierapportering om antalet dödsfall inom äldreomsorgen, säger han.

– På senare tid har mycket handlat om vaccinationstakten och vi ser att dödstalen går ner, framför allt bland äldre i takt med att de vaccineras. Då blir det också ett annat fokus för medierapporteringen, som i sin tur påverkar allmänheten.

Miljö och invandring viktigast

Frågornas betydelseordning förändras när de tillfrågade i undersökningen får peka ut sin absolut viktigaste fråga. Invandring och integration samt miljö och klimat hamnar då i topp med sjukvården på en tredjeplats.

Bland M, SD och KD-sympatisörer är frågorna om lag, ordning och invandring viktigast, och bland S, C, L, MP och V-väljare dominerar miljö och klimat.

– Detta är de frågor som nog är mest partipolariserade idag, säger Mats Knutson.

– Framför allt kommer det till uttryck i frågor som miljö och klimat samt invandring och integration, där väljarnas partitillhörighet i stor utsträckning hänger samman med hur viktiga de anser att dessa frågor är.

Sjukvården 65 % (-1)

Lag och ordning 53 % (+4)

Invandring/integration 52 % (+3)

Skola och utbildning 47 % (-)

Miljö och klimat 38 % (-)

Äldreomsorg 36 % (-8)

Landets ekonomi 33 % (+1)

Jobb/sysselsättning 31 % (-2)

Pensioner 24 % (-3)

Jämställdhet 24 % (+2)

Undersökningen är genomförd 1–7 april 2021 i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Totalt har 1000 intervjuer genomförts.

Frågan som ställdes är: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”.

Källa: Novus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator, om varför äldreomsorg sjunkit på listan över väljarnas viktigaste frågor.
Frågor om äldreomsorgen har minskat i viktighet bland svenska väljare, enligt en färsk undersökning från Novus. Foto: Pontus Lundahl/TT