Foto: TT

Novus: Centersympatisörer föredrar S-ledd regering med stöd av V

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets sympatisörer föredrar en socialdemokratiskt ledd regering framför en moderat-ledd eller ett extraval. Endast tre procent vill se en regering som leds av Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna. Det visar en undersökning av Novus.

60 procent av de tillfrågade C-sympatisörerna föredrar en regering ledd av Socialdemokraterna med stöd från Vänsterpartiet. 24 procent vill dock ha extra val, vilket kan lämna utrymme för motsättningar inom partiet. För moderater som hade hoppats på att få stöd ser det mörkt ut. En moderat-ledd regering med stöd av bland annat Sverigedemokraterna är nämligen inte någonting som sympatisörer till Centerpartiet vill stå bakom. Endast tre procent av de tillfrågade vill se detta alternativ.

Stöd för extra val hos SD och C

När man ser på hur väljare till alla riksdagspartier vill ha det är det 45 procent som vill se en socialdemokratiskt ledd regering. Gällande en moderat-ledd regering med stöd av Sverigedemokraterna tycker 34 procent att det är att föredra.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

13 procent vill ha ett extraval, de flesta av dessa är C- och SD-väljare. Det är dock av helt olika skäl som dessa vill se ett extra val. SD vill ha det för att säkra en plats i en regering, medan C vill se ett extra val för att de hoppas kunna säkra att SD inte ska vara med, utan att ett extraval skall leda till ytterligare regeringsalternativ. Anledningen till detta är att man vill inte vara ett stödparti till S samtidigt som man inte heller vill ge makt åt SD.

Beslut måste fattas på måndag

Alternativen för Stefan Löfven är få i detta läge. När riksdagen i måndags röstade för misstroende mot Stefan Löfven (S) började klockan ticka för statsministern. Enligt grundlagen måste en statsminister, om hen fälls i en misstroendeomröstning, antingen utlysa extraval eller avgå inom en vecka.

Stefan Löfven måste fatta ett beslut innan midnatt på måndag 28 juni.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT Agenda.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1237 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 23-24 juni 2021 varav extra fokus lagt på C:s väljarbas för att kunna säkerställa att antalet intervjuer är tillräckligt många. 240 intervjuer bland C-väljare har genomförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet