Foto: Pontus Lundahl / TT kodVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT/Novus: Största stödet för Socialdemokraterna på sex år

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna fortsätter att växa och har nu knappt en tredjedel av väljarstödet. En tendens är att partiet vinner stöd från förstagångsväljare.

Novus senaste väljarbarometer får Socialdemokraterna 32 procent av väljarstödet. Det är en statistiskt säkerställd ökning och 2,7 procentenheter mer än förra mätningen.

– Man behöver gå tillbaka till januari 2015 för att hitta samma väljarstöd för Socialdemokraterna som i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Partibarometer, 31 januari till 27 februari 2022. Foto: SVT/Novus

Hintar om förstagångsväljare

Det finns tendenser i undersökningen om att Socialdemokraterna vinner många förstagångsväljare.

– Jag tror att Magdalena Andersson spelar en stor roll i det. I de senaste talen har hon adresserat direkt till barn och ungas oro för kriget. Det ser vi och det ger effekt, säger Lisa Nåbo, ordförande för SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.

Att Socialdemokraterna ökar är den enda statistiskt säkerhetsställda förändringen. Moderaterna är totalt sett näst största parti i den här mätningen och det allra största partiet för unga väljare, de mellan 18 och 29 år. Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet MUF, tror att kriget i Ukraina till viss del förklarar Moderaternas siffror.

– Vi ser ju att man samlas vid de stora partierna vid kriser. Men sen är väljarna smarta. Det som Socialdemokraterna säger nej till blir sen politik i riksdagen och man ser ju att det är Moderaterna som driver svensk politik framåt just nu, säger hon.

Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren i den här mätningen med 3,2 respektive 2, 1 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Magdalena Andersson (S) under sitt tal från Sagerska huset med anledning av Rysslands väpnade angrepp på Ukraina. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mätningens resultat samt förändring sedan föregående mätning inom parantes:

Socialdemokraterna 32,0 procent (+2,7)

Moderaterna 21,2 procent (+0,7)

Sverigedemokraterna 19,4 procent (-0,4)

Vänsterpartiet 8,9 procent (-0,9)

Centerpartiet 6,8 procent (-0,6)

Kristdemokraterna 5,1 procent (-0,3)

Miljöpartiet 3,2 procent (-0,3)

Liberalerna 2,1 (-0,6)

Övriga partier 1,3 procent (-0,3)

Det är 3 825 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 500 svenskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer