Statsminister Stefan Löfven efter måndagens EU-toppmöte i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin /TT

Novus: Tydlig ledartröja för Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har bäst politik i sex av de tio viktigaste frågorna, enligt väljarna. Moderaterna har tappat från fyra till två. Men väljarna är osäkra på vilket parti som är bäst i de olika frågorna. Det är resultatet när drygt tusen människor har berättat vad de tycker i Novus senaste undersökning.

Den tydligaste förändringen jämfört med motsvarande undersökning i februari är att Moderaterna går från att äga fyra sakfrågor till att i denna undersökning bara anses vara bäst i två (lag och ordning och landets ekonomi). Det beror dels på att frågan om skatter ersatts av jämställdhet bland de tio viktigaste frågorna. Dessutom har Socialdemokraterna med knapp marginal tagit över ledartröjan i frågan om jobben från Moderaterna.

Men Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tar det med ro.

– Det skiljer några få procentenheter mellan olika månader och det studsar lite fram och tillbaka. Det viktiga för oss är att vi över tid har stort förtroende i breda och viktiga frågor för väljarna, som jobb och ekonomi, lag och ordning, försvar och energi, säger han.

MP och SD behåller sina huvudfrågor

Sjukvårdsfrågan som är viktigast enligt väljarna leds av Socialdemokraterna. Kristdemokraterna tappar sin delade förstaplats i äldreomsorgsfrågan.

I miljö- och klimatfrågan, den fråga väljarna prioriterat upp mest sedan februari, anses Miljöpartiet fortsatt har bäst politik.

Också Sverigedemokraterna behåller sin huvudfråga, invandring/integration.

Fler osäkra väljare – förvirrade av EU-valet?

Jämfört med förra mätningen har väljarna svårare att välja vilket parti som har bäst politik i de olika frågorna. I snitt 8 procentenheter fler svarar ”inget” eller ”vet ej”.

– Det är troligtvis EU-valet som förvirrat väljarna på vilket parti som äger vilken fråga. Eftersom EU-valet ledde till helt andra fokus än nationell politik. Dessa positionsförflyttningar har säkert lett till en ökad osäkerhet om var man har partierna i de olika frågorna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.