Finansminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S) vid en extra informationskonselj med kung Carl Gustaf med anledning av coronaviruset. Foto: Stina Stjernkvist, TT 18 mars 2020

Novus: Fortsatt högt förtroende för regeringens hantering av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Över 6 av 10 tillfrågade i Novus senaste mätning svarar att de har mycket eller ganska högt förtroende för regeringens hantering av coronaviruset. Även Folkhälsomyndigheten har fortsatt högt förtroende. Över 7 av 10 har mycket eller ganska högt förtroende för Folkhälsomyndigheten, enligt mätningen.

Mätningen gjordes fredag till söndag (17-19 april) och visar att förtroendet för regeringen och Folkhälsomyndigheten är forsatt högt jämfört med Novus mätning i slutet av mars.

– Regeringen har ju kunnat dra nytta av det höga förtroendet vi har för de svenska myndigheter generellt. Men även det faktum att det ser ut som att sjukdomen är under kontroll i det svenska perspektivet har haft betydelse, säger Torbjörn Sjöström, vd för analys- och undersökningsföretaget Novus.

Coronapandemin

– I Sverige har man låtit myndigheterna ha ett faktiskt inflytande på politiska åtgärder, säger han.

63 procent har svarat att de har mycket eller ganska högt förtroende för hur regeringen hanterar frågan om coronaviruset. Det är en nedgång från 64 procent i slutet av mars.

När det gäller Folkhälsomyndigheten har 73 procent svarat att de har mycket eller ganska högt förtroende (75 procent i slutet av mars).

Sjukvården

Även sjukvården har fortsatt högt förtroende hos dem som svarat.

Över 8 av 10 (84 procent) har svarat att de har mycket eller ganska högt förtroende för hur sjuvården hanterar coronaviruset. Det är en nedgång med endast en procentenhet sedan mätningen i slutet av mars (85 procent).

– Svenskarna ser ut att ha plattat ut kurvan i den mån att sjukvården inte har slagit i taket. Det är därför man har en fortsatt hög tilltro, säger Torbjörn Sjöström.

MSB

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fortsatt högt förtroende.

Knappt 6 av 10 har svarat att de har mycket eller ganska högt förtroende. Men det är en minskning från 61 procent till 57 procent.

– Det är fler som har lågt förtroende jämfört med för två veckor sedan.

– Fokus har flyttats från en akut hantering av sjukvården till en diskussion om Sveriges allmänt låga beredskap. Det talas mycket om beredskapslager som monterats ner. Det kanske är fler som tänker på det här, kommenterar Novus vd Torbjörn Sjöström.

Media

Även massmedia har en viss generell nedgång i förtroendet jämfört med mätningen i slutet av mars. Public service-bolagen SVT och SR sticker dock ut med fortsatt högt förtroende hos dem som svarat.

Men SVT har tappat från 66 till 61 procent och Sveriges Radio från 61 till 59 procent.  Även morgon- och kvällstidningar har tappat.

Bara 15 procent svarade att de har mycket eller ganska högt förtroende för kvällstidningarna och deras webbplatser när det gäller hanteringen av corona. En nedgång från 16 procent i slutet av mars.

– Public service har ett fortsatt högt förtroende. Men man kan skönja en liten nedgång från att enbart rapportera siffror till att förklara den komplexa sjukdom som vi ändå har att göra med, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Fakta om undersökningen

1 000 personer har svarat. Bortfallet är 30 procent.

Fråga:

Om du tänker på hur coronaviruset (covid-19) hanterats så här långt i Sverige. Vilket förtroende har du för följande institutioner och myndigheter vad gäller deras hantering av viruset i Sverige?

Regeringen

Mycket högt 30 %

Ganska högt 33 %

Varken eller 16 %

Ganska lågt 8 %

Mycket lågt 11 %

Vet inte 1 %

Folkhälsomyndigheten

Mycket högt 49 %

Ganska högt 24 %

Varken eller 10 %

Ganska lågt  8 %

Mycket lågt 7 %

Vet inte 2 %

Sjukvården

Mycket högt 51 %

Ganska högt 33 %

Varken eller 9 %

Ganska lågt  3 %

Mycket lågt 3 %

Vet inte 1 %

MSB

Mycket högt 30 %

Ganska högt 27 %

Varken eller 17 %

Ganska lågt  9 %

Mycket lågt 11 %

Vet inte 6 %

SVT

Mycket högt 29 %

Ganska högt 32 %

Varken eller 20 %

Ganska lågt  9 %

Mycket lågt 6 %

Vet inte 5 %

Sveriges Radio

Mycket högt 29 %

Ganska högt 30 %

Varken eller 19 %

Ganska lågt  6 %

Mycket lågt 5 %

Vet inte 11 %

Morgontidningar inkl. webb

Mycket högt 11 %

Ganska högt 23 %

Varken eller 29 %

Ganska lågt  12 %

Mycket lågt 9 %

Vet inte 16 %

Kvällstidningar inkl. webb

Mycket högt 4 %

Ganska högt 11 %

Varken eller 31 %

Ganska lågt  25 %

Mycket lågt 19 %

Vet inte 11 %

Skolan

Mycket högt 14 %

Ganska högt 30 %

Varken eller 22 %

Ganska lågt  9 %

Mycket lågt 4 %

Vet inte  22 %

Utrikesdepartementet

Mycket högt 21 %

Ganska högt 28 %

Varken eller 21 %

Ganska lågt  5 %

Mycket lågt 6 %

Vet inte 19%

Din arbetsgivare

Mycket högt 18 %

Ganska högt 22 %

Varken eller 13 %

Ganska lågt  8 %

Mycket lågt 3 %

Vet inte 36 %

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet