Foto: TT

Nu är vintern här igen – minusgrader i hela landet

Publicerad

Nyårsafton var rekordvarm på många håll i landet, men nu kommer vinterkylan tillbaka med temperaturer ned mot 30 minusgrader. Vintervädret håller i sig hela veckan och det väntas snö i stora delar av landet. SMHI går nu ut med en klass 1-varning.

Årets sista dag 2016 blev osedvanligt varm i stora delar av landet och på flera håll slogs värmerekord. Den första veckan på det nya året inleds istället med minusgrader i stort sett hela landet och natten till tisdag väntas snöfall över stora delar av Sverige.

– Vi kommer att få ett förändrat landskap, från barmark till snö. Det har varit ovanligt milt och dåligt med snö, framförallt längs med Norrlandskusten där det är snöfritt söder om Lövånger, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Det är nordliga vindar som för med sig kallare luft. I norr blir det ordentligt kallt med temperaturer på mellan 15 och 20 minusgrader under morgondagen i norra Norrland.

– Lokalt kan det bli uppemot 30 minus som allra kallast. Är det klart och vindsvagt kan det bli 25-30 minusgrader i norr.

Minusgrader blir det även i resten av landet och i Svealand kan temperaturen sjunka ner till runt minus tio grader.

– I så gott som hela landet blir det kallare än normalt, säger Nils Holmqvist.

SMHI har nu gått ut med en klass 1-varning för snöfall på upp till 5-10 centimeter i Sörmland, Örebro och Östergötland. Varningen gäller för tisdag kväll och natt mot onsdag.

På onsdag väntas det också bli blåsigt, framförallt över Öland och Gotland och Smålandskusten, vilket eventuellt kan ställa till det för färjetrafiken.

– Där kan det bli snökanoner. Efter onsdag lugnar det ner sig lite.

Till helgen väntas ett nytt område med snö dra in över nästan hela landet, samtidigt som det blir något mildare väder i söder.

– I januari har snön också lite lättare att lägga sig eftersom det är kallare i marken. Hur mycket snö det kommer är något oklart, eftersom det kommer in över fjällen först och sen drar in över landet, men det kan komma någon centimeter och lokalt någon decimeter, säger SVT:s meteorolog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer