Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har makten att fälla MP/S/C/L-samarbetet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Analys: Nu avgör Vänsterpartiet regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiet går en svår balansgång när partiet nu ska avgöra om Stefan Löfven på onsdag kan väljas till statsminister. Röstar partiet nej till Löfven öppnas återigen möjligheten för M-ledaren Ulf Kristersson att bli statsminister.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På söndagseftermiddagen fattade Liberalernas partiråd beslut om att partiet ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Liberalerna säger alltså, efter en uppslitande intern debatt, ja till den regeringsöverenskommelse som träffats mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Men det är alltjämt högst osäkert om riksdagen verkligen kommer att släppa fram Löfven.

Regeringsbildningen

Löfven kan röstas ner

Avgörandet ligger nu i Vänsterpartiets hand och det är oklart hur partiet kommer att ställa sig. Något officiellt beslut har ännu inte presenterats, men flera profiler inom partiet har krävt att Jonas Sjöstedt ska säga nej. 

Det skulle i så fall innebära att Stefan Löfven röstas ner i riksdagen på onsdag.

Att Vänsterpartiet är kritiskt till denna uppgörelse är fullt naturligt. Uppgörelsen innehåller politiska förslag som går rakt emot Vänsterpartiets ideologiska övertygelse. Det handlar om t ex skattesänkningar, ändrade turordningsregler och dessutom ett klart besked om att vinstfrågan inom vård, skola och omsorg nu förs bort från den politiska dagordningen. Som om detta inte räcker finns dessutom skrivningar om att Vänsterpartiet ska blockeras från politiskt inflytande.

Risker med att säga nej

Visst skulle en socialdemokrati som tar rejäla kliv mot den politiska mitten sannolikt innebära nya väljarvinster för Vänsterpartriet. Missnöjda S-väljare på vänsterkanten har ju ingen annan väg att gå.

Men regeringsuppgörelsen som helhet är ett så rött skynke för Vänsterpartiet att det blir svårt för Jonas Sjöstedt att säga ja.

Samtidigt finns stora risker för partiet med att säga nej.

Ett nej från Vänsterpartiet till Stefan Löfven kan bana väg för ett extra val. Även om Vänsterpartiet skulle kunna vinna på detta finns också möjligheten att partiet gör ett sämre val, inte minst om Vänsterpartiet pekas ut som en viktig förklaring till att ett extra val drivits fram.

Ett extra val skulle också kunna gynna Sverigedemokraterna och därmed förstärka Vänsterpartiets främsta politiska motståndare.

Kan få facken emot sig

Skulle Vänsterpartiet säga nej till Löfven finns också möjligheten att talmannen i stället för fram Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Frågan är om Liberalerna och Centerpartiet i ett sådant läge klarar av att ännu en gång rösta nej till Kristersson.

Pressen på de båda partierna har hårdnat och båda ser ut att tappa både opinionsstöd och förtroende. Vänsterpartiets nej till Löfven skulle också kunna användas som argument för Annie Lööf och Jan Björklund att slutligen släppa fram Kristersson, för att undvika ett extra val.

Genom att stoppa Stefan Löfven riskerar Jonas Sjöstedt också att tappa mark inom fackföreningsrörelsen. Flera fackförbund har motvilligt gett regeringsuppgörelsen sin välsignelse just med hänvisningen att den i alla fall håller Moderaterna och Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande.

Men läget är alltså högst oklart och det är förstås extra spännande att det nu blir det parti som har minst att tjäna på regeringsuppgörelsen som faktiskt avgör dess öde.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet