Visa alla (3)

Nu avslutas Eric Torell-rättegången

Publicerad

Den 2 augusti 2018 sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av polis i centrala Stockholm. Nu har den sista rättegångsdagen avslutats, och domen för de tre poliser som står åtalade för tjänstefel och vållande till annans död väntas komma den 3 oktober. SVT Nyheter rapporterade direkt från rättegången.

Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, sköts efter att poliserna trott att han var beväpnad. Med sig hade han ett lekaksvapen – eller en replika, om försvaret får bestämma.

Åklagare Martin Tidén yrkar på villkorlig dom och dagsböter, respektive dagsböter. De tre poliserna nekar till brott.

Nöjd med dagen

Försvarsadvokaten Anton Strand, som representerar polisen som står åtalad för vållande till annans död, är nöjd med dagen.

– Det har varit en värdig rättegång, alla har kommit till tals, säger han.

Han säger att han har svårt att se att domstolen skulle välja att fälla.

– Jag förväntar mig ett ogillat åtal. Skulle vi överraskas har jag svårt att tänka mig att man inte skulle vilja ha en prövning i nästa instans, säger Anton Strand.

Ryggen mot?

Åklagaren menar att poliserna borde ha slutat skjuta när Eric Torell vände ryggen mot dem, för att det då inte längre skulle vara en hotfull situation.

Men försvaret menar att det rör sig om en så pass kort sekvens att det är svårt att det inte går att göra skillnad på skott som avfyrades innan respektive efter att Eric Torell vände sig om.

– En person som vänder ryggen till och är beväpnad kan fortfarande vara livsfarlig, sa Anton Strand under rättegången.

SVT rapporterade · Eric Torell-rättegången

08.26
I dag inleds rättegången om dödsskjutningen av Eric Torell. SVT Nyheter direktrapporterar här under dagen med start klockan 9.
09.07
Hej och välkomna till vår liverapportering, nu har vi tagit plats i sal 37 på Stockholms tingsrätt. Rättegången ska pågå i sex dagar och totalt ska 17 vittnen kallas. På plats i rättssalen är förutom de tre åtalade poliserna även Eric Torells familj.
09.07
Det vi kommer få höra här i dag är åklagarens och försvararnas sakframställan.
09.11
I morse blev Eric Torells mamma intervjuad av flera medier och hon gav ett samlat intryck där hon förtydligade att hon hoppas på att rättegången ska leda till förändringar hos Polismyndigheten när det kommer till hur man hanterar människor med funktionsnedsättningar.
09.14
Det är alltså tre poliser som står åtalade. Två för tjänstefel samt en för vållande till annans död alternativt tjänstefel. En av de poliser som åtalas för tjänstefel är chefen som ledde insatsen.
09.17
När chefsåklagare Martin Tidén läste upp åtalspunkterna såg poliserna sammanbitna ut.
09.21
Just nu framförs de skadeståndskrav Eric Torells familj har på Polismyndigheten.
09.24
De tre familjemedlemmarna, Eric Torells mamma, pappa och syster, kräver 30 000 kronor var i skadestånd av Polismyndigheten.
09.30
Polisbefälet förnekar brott via sin advokat Thomas Olsson.
09.31
Även de två poliserna som avfyrade skotten nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet