I dag inleds sista rättegångsdagen om dödsskjutningen av Eric Torell. Foto: Ingela Landström/TT

Nu avslutas Eric Torell-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 augusti 2018 sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av polis i centrala Stockholm. Nu har den sista rättegångsdagen avslutats, och domen för de tre poliser som står åtalade för tjänstefel och vållande till annans död väntas komma den 3 oktober. SVT Nyheter rapporterade direkt från rättegången.

Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, sköts efter att poliserna trott att han var beväpnad. Med sig hade han ett lekaksvapen – eller en replika, om försvaret får bestämma.

Åklagare Martin Tidén yrkar på villkorlig dom och dagsböter, respektive dagsböter. De tre poliserna nekar till brott.

Eric Torell

Nöjd med dagen

Försvarsadvokaten Anton Strand, som representerar polisen som står åtalad för vållande till annans död, är nöjd med dagen.

– Det har varit en värdig rättegång, alla har kommit till tals, säger han.

Han säger att han har svårt att se att domstolen skulle välja att fälla.

– Jag förväntar mig ett ogillat åtal. Skulle vi överraskas har jag svårt att tänka mig att man inte skulle vilja ha en prövning i nästa instans, säger Anton Strand.

Ryggen mot?

Åklagaren menar att poliserna borde ha slutat skjuta när Eric Torell vände ryggen mot dem, för att det då inte längre skulle vara en hotfull situation.

Men försvaret menar att det rör sig om en så pass kort sekvens att det är svårt att det inte går att göra skillnad på skott som avfyrades innan respektive efter att Eric Torell vände sig om.

– En person som vänder ryggen till och är beväpnad kan fortfarande vara livsfarlig, sa Anton Strand under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet