Med hjälp av en QR-kodsbricka som man fäster på graven kan du med din smartphone läsa mer om vem som ligger där. Foto: TT

Nu blir gravstenarna digitala

Publicerad

Med hjälp av en QR-kodsbricka som man fäster på graven kan du med din smartphone läsa mer om vem som ligger där. En minnessida dyker upp i mobilen. Tanken är att locka unga till kyrkogårdarna.

Ända sedan vikingatiden har vi rest gravstenar med information om våra anhöriga. För hundra år sedan var det vanligt med yrkestitlar men den informationen blev allt mer sällsynt i mitten på 1900-talet. I dag har gravarna både blivit mindre i storlek och allt mer anonyma. Oftast finns bara namn och datum för födsel och död.

– Förr kunde man ju läsa om vad de döda haft för yrken, jordbrukaren eller så. Sedan har det kanske blivit en ekonomisk fråga. Det kostar ju per tecken! Säger Peter Munkert, som precis satt fast en QR-bricka på sin mammas grav. 

För att locka barnbarnen till graven

Hans mamma, Signe-Ohlson Munkert blev 86 år och gick bort i sviterna av demens för fem år sen. Hennes liv var innehållsrikt och Peter Munkert funderade på hur han skulle förmedla vem hon var, för nästa generation. Så för att få barnbarnen att minnas mer och för att göra besöket vid graven på Solna kyrkogård lite mer levande nappade familjen på den nya produkten eller tjänsten – QR-kodsbrickan som länkar till en minnessida på nätet.

– Det ger ett samband, när man är vid graven. Det blir mer än bara en sten, säger barnbarnet Joel Munkert.

Finns även i Norge och USA

Än så länge är QR-koder på gravar inte särskilt utbrett i Sverige. Men det finns i Norge och USA sedan några år tillbaka. I Sverige har QR-koden mest använts på en del matvaror eller när företag vill koppla upp en särskild plats mot mer information på nätet. På Sveriges begravningsbyråers förbund ser man positivt på att digital information kopplas till graven.

– Hur många är vi inte som har gått på en kyrkogård och stannat vid en gravsten och egentligen skulle vilja ha vetat mer om den som ligger begravd där, säger Ulf Lernéus, ordförande Sveriges begravningsbyråers förbund.

Anhöriga får välja

De anhöriga kan själva välja vem som ska få tillgång till minnessidan på nätet. Men det finns också kritik. Ska inte ens kyrkogården få vara en lugn plats utan störande smartphones?

– Det brukar stå vid våra kyrkogårdar att ”detta är en människornas viloplats” och att just tekniken börjar inkräkta på den delen vet jag också att en del människor tycker, säger Ulf Lernéus.

Nya tider

Peter Munkert menar att man måste anpassa sig efter tidens gång.

– Om vi ska bevara den här informationen som står på gravstenarna för nästa generation som rör sig i sina mobiler, så kanske man måste anpassa sig till den tekniken som finns, säger Peter Munkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.