Foto: TT

Nu får du använda din telefon hela flygresan

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du få använda din telefon eller pekdator på flyget även under start och landning utan att flygsäkerheten äventyras. I dag uppdaterades riktlinjerna för bärbar elektronisk utrustning ombord på planet.

Snart behöver du inte stänga av telefonen när flygplanet ska starta eller landa. Det är Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) som i dag uppdaterat riktlinjerna. Byrån bekräftar att utrustning som smarttelefoner, pekdatorer och e-bokläsare kan användas i så kallat ”flight mode”, med sändningsfunktionen frånkopplad, under hela resan – även under taxning, start och landning.

Nu är det upp till varje flygbolag att se över och uppdatera sina driftsregler, vilket många väntas göra inom de närmaste veckorna.

Säkerheten först

I framtiden kan man även kunna komma att koppla upp sig på nätet under flygresan. Byråns vice ordförande Siim Kallas, EU-kommissionär med ansvar för transportfrågor, har bett Easa att påskynda granskningen av säkerheten ombord när elektronisk utrustning används även med sändningsfunktionen i aktivt läge.

– Alla vill vi vara uppkopplade när vi reser, men säkerheten kommer i första hand. Jag har bett om en granskning med utgångspunkt i en klar och tydlig princip: om det inte är säkert ska det inte vara tillåtet. Är det säkert får det användas enligt de regler som gäller, säger Siim Kallas i ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen. 

Nya riktlinjer nästa år

Nästa år förväntar sig Kallas att man ska kunna utfärda nya EU-riktlinjer om hur elektronik med sändningsfunktionen i aktivt läge ska användas ombord på flygplan från EU-flygbolag.

I dag är det ett par specialutrustade flygplan som kan koppla upp passagerarna till ett nätverk som tillåts när flygplanet har nått marschhöjd. Enlig EU-kommissionen förväntar man sig att fler flygbolag kommer att tillhandahålla den tjänsten under de kommande åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.