I ett flyktingläger i norra Syrien lever barn som levt med IS och sedan flytt med sina föräldrar. Foto: Niclas Berglund/SVT

Nu förbereder kommunerna sig för IS-återvändarna – ”vi vet ingenting”

Publicerad

Hur ska kommunerna göra när barn och vuxna kommer tillbaka från tidigare IS-kontrollerade områden? Den frågan ska besvaras under en ”kunskapsdag” i dag, som Center mot våldsbejakande extremism håller i.

– Det kom som en blixt från klar himmel, säger Tommy Lindvall, säkerhetschef för Bodens kommun.

SVT Nyheter har tidigare berättat att 41 kommuner kan tvingas, eller redan tvingas, hantera IS-återvändare. Nu är det dags för kommuner att få särskilt stöd, menar Center mot våldsbejakande extremism.

– Vi samlar kommunerna för att ge information och kunskap till dem. Sedan kommer vi att ge kommunerna enskilt, kontinuerligt stöd i den här frågan beroende på hur behovet ser ut, säger Sari Römpötti, Senior rådgivare på centret.

”Vi vet ingenting”

Kommunerna är olika väl förberedda menar hon, och så verkar det också vara när SVT Nyheter ringer runt till några av dem. En del, som till exempel Bodens kommun, är överraskade över att plötsligt behöva hantera detta. Andra, som Borås kommun, säger sig vara väl förberedda.

– Frågan om återvändande barn och kvinnor har vi vetat om en tid, vi har förberett vår verksamhet för ifall de skulle komma tillbaka till Borås. Detta är bara en fortsättning på det arbetet vi har mot våldsbejakande extremism, säger Peder Englund, avdelningschef för Centrum för kunskap och säkerhet på stadskansliet i Borås stad.

– Vi känner oss trygga i kommunen med att polis och Säpo har koll på läget.

Hallsberg kommuns säkerhetssamordnare, Birgitta Rydén, säger att de är krismedvetna och har bra koll på utvecklingen. Ändå är informationen bristfällig.

– Vi vet inte vad som kommer att hända, vi vet inte om det är sådana som har begått brott eller om det är barn, vi vet ingenting.

”Ska inte ha fördelar”

Exakt vilka personerna som kommer tillbaka från Syrien och Irak är, kommer kommunerna inte att få veta. Istället ska varje situation hanteras från fall till fall. Om Säpo upprättar en orosanmälan för ett barn ska kommunerna göra en bedömning utifrån den lagstiftning som finns. Vuxna, som inte har lagförts, kommer själva behöva vända sig till kommunerna för att få hjälp.

Men de ska inte förvänta sig någon positiv särbehandling, säger Peder Englund från Borås stad.

– Dessa personer ska inte ha fördelar, eller gräddfiler. De ska hanteras som alla andra medborgare. Vi lever i en demokrati och jag är övertygad om att det är genom demokratin och rättsstaten vi kan komma igenom detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.