Säpochefen Anders Thornberg som blir ny rikspolischef. Foto: TT/Henrik Montgomery

Analys: Nu gäller det att återvinna allmänhetens förtroende

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anders Thornberg fanns med i förhandsspekulationerna om vem som skulle komma att efterträda Dan Eliasson som rikspolischef. Till skillnad från sin föregångare är Anders Thornberg en populär person och den första polis som axlar uppdraget som rikspolischef.

Sofia Bering

Reporter SVT Nyheter

Poliskårens heta önskan om att det just skulle bli en riktig polis på posten har blivit uppfylld. Polisförbundet ska fira med tårta i dag.

Men att leda Polismyndigheten blir sannolikt inte lätt som ”a walk in the park” för Anders Thornberg som började sin poliskarriär som patrullerande polis på Södermalm i Stockholm för 37 år sedan.

Krisen inom polisen

En rejäl utmaning

Klivet från Säkerhetspolisen med sina 1.200 anställda till Polismyndighetens 30.000 är stort och en rejäl utmaning, även för den som prisats för sina ledaregenskaper som Säpo-chef och som nu välkomnas, inte bara av poliserna själva utan av samtliga riksdagspartier.

Nu gäller det för honom att återvinna allmänhetens förtroende för polisen. Ett förtroende som dalat rejält de senaste åren, och som bygger på polisens förmåga att skapa trygghet för människor, förebygga och utreda brott i betydligt högre utsträckning än vad polisen förmår i dag.

Anders Thornbergs bakgrund och goda rykte – det senare som inte tycks ha försämrats på något avgörande sätt, trots att Säpo misslyckades med att upptäcka den terroråtalade Rakhmat Akilov innan det var försent – är måhända ett första steg på den förtroendeskapande vägen.

Lovordade polisen

Förmodligen tog han ännu ett i den riktningen när han under dagens presskonferens lovordade den svenska polisen och dess kompetens. Ett frieri till polisen som SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson uttryckte det. Men givetvis ett klokt och strategiskt drag, för vad är viktigare för en chef än medarbetarna.

I synnerhet med så stora utmaningar när det gäller att få bukt med både den grova brottsligheten och den så kallade vardagsbrottsligheten som den svenska polisen har framför sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet