Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu har prinsparet fått varandra

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de fått varandra. Prins Carl Philip och hennes kungliga höghet prinsessan Sofia. Det lyckliga brudparet vigdes vid en varm och glädjefylld ceremoni i Slottskyrkan och mötte folkets jubel i ett stekhett Stockholm.
– Låt mig få presentera min kära hustru, prinsessan Sofia!, sa prinsen i ett tal till folket.

Hundratusentals hade samlats utanför slottet inför prinsbröllopet för att få en glimt av de vackra bröllopsgästerna som strömmade in på den korallfärgade mattan i Slottskyrkan som var smyckad i blommor av créme och korall, som får sägas vara bröllopets temafärg. När alla gäster var på plats kom prins Carl Philip in tillsammans med sin bestman, skolkompisen Jan-Åke Hansson. Sist kom bruden klädd i en spetsbrudklänning i tre toner av vitt, designad av den svenska designern Ida Sjöstedt. Hon leddes in av sin far Erik Hellqvist.

Carl Philips systrar Victoria och Madeleine sågs båda torka tårarna under vigseln som innehöll både ny och gammal musik, allt från Salem al Fakirs som sjöng Coldplays låt ”Fix you”, klassiska psalmer och artisten David Pagmar som sjöng en svensk version av Rihannas låt ”Umbrella”. Det nygifta paret gick ut till tonerna av gospellåten ”Joyful, Joyful” och flera av följet gungade med i takt till musiken.

Söta brudnäbbar

Kronprinsessan Victoria läste under vigseln ur det Första Korintierbrevet, och de klassiska raderna ”Kärleken är tålmodig och god”. Brudens syster Lina Hellqvist läste senare om att ”kärleken ska vara uppriktig”, från Romarbrevet.

En väldigt höggravid prinsessa Madeleine med sin Christopher O’Neill höll koll på lilla prinsessan Leonore som såg lite trött ut under vigseln. Prinsessan Estelle hade en viktig roll som en av brudnäbbarna tillsammans med prinsens kusin Patrik Sommerlaths döttrar Anais och Chloé och Sofias guddotter Tiara Larsson.

Victoria i H&M

Många vackra klänningar passerade revy under dagen, men mest uppmärksamhet, efter bruden fick nog kronprinsessan Victoria som ”chockade” med att bära en blågrönmönstrad klänning från H&M:s miljövänliga kollektion Conscious collection.

Prinsen var rörd till tårar när han fick sin brud – prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip tackade folket för all värme och kärlek, och kungen välkomnade bruden till familjen:

– Vi är stolta över dig.

Efter vigseln färdades brudparet i en kortege inför ett jublande folkhav. Prinsparet åkte i en öppen vagn, en paradkalesch, som var dragen av fyra hästar från Hovstallet genom centrala staden, med ridande poliser, ryttare från Livgardet och hovstallets ryttare i följet. Efter kortegen sköts salut om 21 skott till brudparets ära.

Talade till folket

Vid Logården hade bröllopsgästerna samlats för att ta emot brudparet. Där höll prinsen ett kort tal inför jublande människor:

”Låt mig få presentera min kära hustru, prinsessan Sofia! Jag vill med stor ödmjukhet tacka för att ni har valt att komma och dela vår glädje. Kanske ett av våra viktigaste och vackraste minnen som jag och Sofia kommer att bära med oss. Att så många vill vara här och fira kärleken visar att Sverige är ett varmt land, ett land med mycket kärlek. Stort tack!”

Slutligen utbringade kungen ett fyrfaldigt leve för brudparet. Sedan väntade middagen i Vita havet och dans i Karl XI:s galleri. Det matintresserade brudparet har själva valt ut och provsmakat menyn flera gånger som består av bland annat vit sparris, älvdalsrom, koriandersjuden havskräfta till förrätt, stekt lättrimmad gös till huvudrätt och persika-och hallontartelett till dessert.

Kärleken övervinner allt

Under middagen höll brudparet tal till varandra och i sitt tal till Sofia tog prins Carl Philip upp kärlekens utmaningar.

– Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen, sade han.

– Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist, Sofia, valde vi rätt – ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje.

– I dag bevisar vi att kärleken övervinner allt.

Prinsen passade också på att tacka det svenska folket.

– Den glädje vi har mött har värmt våra hjärtan, sade han.

* Brudklänningen i tre toner av vitt har skapats av den svenska designern Ida Sjöstedt. Klänningen är gjord i en crêpe i helsiden som dubblerats med italiensk sidenorganza. Spetsapplikationerna i couturespets av José María Ruiz på brudklänning och släp är handklippta och sedan handbroderade i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm. Slöjan i tunn brudtyll är även den handbroderad med applikationer av skir bomullsspets. Fäst i slöjan är en myrtenkvist.

* Prinsessan Sofias diadem är en gåva från Kungen och Drottningen till Prinsessan Sofia.

* Brudbuketten bestod av trädgårdsrosor och den traditionella myrten från Sofiero. Blommorna gick i olika nyanser av crème och korall och var bunden i en hängande form.

* Prinsens klädsel består av en stor mässdräkt modell 1878. Denna så kallade sällskapsuniform för marinen motsvarar högtidsdräkt och kan bäras i festsammanhang, då frack bärs enligt civilt bruk. Stor mässdräkt består av mörkblå mässjacka, vit väst, mörkblå byxor med guldrevärer, frackskjorta och svart fluga. Han bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, och Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen.

* Musiken under vigseln var ingångsmusiken ”Fader i himlen” av Enya. Sedan spelades psalm 289, ”Guds kärlek är som stranden”, ”Fix You” av Coldplay framförd av Salem al Fakir, Psalm 200 ”I denna ljuva sommartid”, ”Paraply” cover på Rihannas låt ”Umbrella” framförd av David Pagmar. Utgångsmusiken var ”Joyful, Joyful” som är baserad på ”Finalen” ur Ludwig van Beethovens Symfoni nr 9.

* Blommorna som användes till dekorationerna var rosor, hortensia, nejlikor, luktärtor, pioner och fuchsia. Från naturen plockades, hallonkvistar, hundkex, ormbunkar och björk.  Blommorna följde koralltemat med inslag från naturen som även återkom på inbjudningskorten.

* Bröllopsmenyn består av:  * Vit sparris ”Prinsessan Sofia” kokt i fläderblomslag med älvdalsrom, sparris- och gräslöksemulsion. * Koriandersjuden havskräfta med spishalstrad pilgrimsmussla, grankryddad yuzudressing, harsyra och spritärtor. * Stekt, lättrimmad gös från Hjälmaren med grillade primörgrönsaker, karamelliserad crème-fraiche och rökt smör. * Persika- och hallontartelett med vit choklad, champagne- och persikosorbet. Bröllopsmiddagen är tillagad under ledning av traktören Fredrik Eriksson. Övriga traktörer är kockarna Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström och Mattias Ljungberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet