Nu kan polisen slippa fixa ditt pass

Publicerad

Polisen måste ägna sig mer åt traditionellt polisarbete. Det anser regeringen som nu tillsätter en utredare som ska undersöka om andra kan utföra vissa av polisens uppgifter som exempel vissa transporter av människor, djur och passärenden.

Polisen utreder i dag inte bara självklara brott som till exempel misshandel, mord och trafikbrott. I polisens uppdrag ligger även en mängd andra uppgifter. Det handlar om att ta hand om döda och vanskötta djur eller transporter av människor som behöver vård.

Men det vill regeringen nu ändra på och tillsätter en utredare som ska se över vem eller vilka andra aktörer i samhället som skulle kunna sköta dessa uppgifter.

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till SVT Nyheter.

– Vi vill renodla polisens arbetsuppgifter. Som det är i dag får polisen sköta en massa saker som vi tror att andra kan utföra.

Polischefen: ”En utmärkt idé”

Justitieministern anser även att det finns fler områden som kan skötas av andra än polisen. Som exempel nämner hon tillståndsärenden.

– Jag tycker inte att det är självklart att just polisen tar hand om att utfärda pass, men jag låter utredaren se över vad som är möjligt.

Uppdraget ska redovisas senaste i maj 2016.

– Jag tycker att det är en utmärkt idé och helt rätt i tid, säger rikspolischefen Bengt Svenson till SVT Nyheter.

– Vi sköter till exempel många transporter av människor när vi borde göra riktigt polisarbete och det här drabbar polisen i hela landet. Polisen ska utföra det vi är bäst på, vi har till exempel inte rätt kompetens när det gäller vårdärenden.

Poliser matar katter

Reine Berglund, polis och yttre befäl i Huddinge utanför Stockholm, tycker också att det är en mycket bra idé.

– Vi får hämta döda katter och jag har hört om kollegor som har fått åkt och mata katter på julafton, för att veterinären är julledig. Vi borde fokusera mer på vanligt polisarbete.

Samtidigt så utser även regeringen ytterligare ett uppdrag för att förbättra rättsväsendet. En utredare ska analysera hur rättskedjan fungerar och jämföra med andra länder.

– Utredaren ska analysera hur resultat och kostnader ser ut i rättskedjan, säger Beatrice Ask (M).

Anslagen har ökat med 30 procent sen vi tillträdde och vi vill se över hur vi använder våra pengar jämfört med andra jämförbara länder. Vi kan alltid förbättra rättsväsendet ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer