Sommarens extremväder, skyfall och översvämningar gör klimatförändringarna tydligare än någonsin. Foto: Calle Elfström/SVT

Analys: Nu känns klimatförändringarna in på det egna skinnet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Soffor som flyter, hemtjänstpersonal som vadar med benen i sopsäckar och hela bostadsområden omringade av knädjupt med vatten. De bilderna fastnade på näthinnan efter skyfallet i Gävle. Ingen skadades men förstörelsen blev stor och dyrbar.

Extremväder gör klimatförändringarna begripliga och verkliga på ett helt annat sätt än smältande isar och hotet om stigande havsnivåer.

Calle Elfström

Miljöreporter

Det finns ett före och ett efter skyfallet i Gävle. Nu har de allra flesta förstått att extremväder förvärras i ett varmare klimat. Många av dem vi mötte när vi bevakade skyfallen i Gävle i augusti sa självmant att det de själva upplevde var en följd av klimatförändringarna. Och att det var dags att göra något åt det. Gävle blev den väckarklocka för skyfall som supervärmen sommaren 2018 blev för värmeböljor.

Synlig och dramatisk effekt

Till skillnad från långsamt stigande havsnivåer eller stigande medeltemperatur, som inte verkar så hotfulla, ger extremväder en synlig och dramatisk effekt.  De får klimatförändringarna att kännas in på det egna skinnet på ett helt annat sätt. Och det är de senaste åren som det har sjunkit in. När vi bevakade skyfallet i Hallsberg 2015 nämnde ingen vi träffade klimatförändringarna, och kommunen togs på sängen. I Gävle gjorde människor kopplingen spontant och myndigheterna har kartlagt riskerna på ett helt annat sätt.

Klimat

Värre extremväder människans fel 

Att människor knyter ihop störtregnet med klimatet har främst två förklaringar. Dels inträffade skyfallet i Gävle mot en fond av extremväder världen över. Människor har hört och förstått att sommarens alla översvämningar, värmeböljor och bränder inte är slumpmässiga händelser. Och dels skedde det veckan efter den märkligt vältajmade FN-rapporten om det vetenskapliga läget. 

De senaste tio åren har den forskning som försöker se om det finns samband mellan en enskild väderhändelse och klimatförändringar gjort stora framsteg. Nu kan forskarna i viss mån beräkna sannolikheter för att en viss händelse skulle hänt med eller utan klimatförändringar. I en del fall så snabbt att stormen knappt bedarrat. Det ger en tydligare koppling mellan mänskliga klimatutsläpp och dess konsekvenser. Och det gör det lättare att knyta ihop egna handlingar med de effekter man ser i form av skyfall och värmeböljor.

IPCC:s rapport gör det extra tydligt

Man kan nog inte underskatta betydelsen av att IPCC just denna kaotiska sommar tydligt kopplade ihop extremväder med mänskliga utsläpp. Det som tidigare varit vagt och omgärdat av reservationer har nu blivit enklare att tolka och förstå. Att världens ledare dessutom nästan unisont förklarar sommarens väderhändelser med klimatförändringar är ett skifte som givetvis även påverkar vanligt folk. 

Attityder på väg att förändras

Nu pågår ett intensivt arbete hos myndigheter och kommuner för att klimatanpassa Sverige. Det har visserligen kommit olika långt på olika håll, men ansvariga har vaknat upp sedan några år tillbaka. Och det har många svenskar också om man ska tro Naturvårdsverkets opinionsundersökning från förra veckan. Sju av tio tror att deras livskvalité skulle bli bättre eller oförändrad om samhället ställde om till ett helt klimatanpassat samhälle med kraftigt minskade utsläpp. Visionen om ett renare och friskare samhälle med respekt för planeten lockar mer än vad den kanske krokiga och kostsamma vägen dit skrämmer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimat

Mer i ämnet