Allras vd Alexander Ernstberger och textkommunikationen som påträffades i hans mobiltelefon och som använts som bevisning i målet mot honom och de andra tilltalade.

Ernstbergers mobil tog över ett halvår att hacka – nu kan han dömas

Uppdaterad
Publicerad

Allras vd Alexander Ernstberger står inför rätta tillsammans med tre andra anklagade för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman. En central del i åtalet var Ernstbergers telefon, som han vägrade låsa upp för åklagarsidan. Men i höstas lyckades man hacka telefonen – och under fredagen faller domen i Allra-målet.

Rättegången vid Stockholms tingsrätt, som inleddes i oktober 2019 och avslutades drygt en månad senare, kan resultera i att vd:n för fondbolaget Allra Alexander Ernstberger döms till sju års fängelse. För ett brott som han och de andra tre åtalade har nekat till.

För att hitta bevis för de påstådda brotten, däribland grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman, har åklagaren krävt att Alexander Ernstberger avslöjar koden till sin telefon.

Pensionsbolaget Allra

Ville inte låsa upp

– Det speciella var att Alexander var villig att ge oss koden till sin dator och sin surfplatta. Men inte just den mobilen, vilket gjorde att vi blev intresserade av den, säger Thomas Hertz, kammaråklagare i fallet.

Det tog experterna i fråga ett halvår att bryta upp kodlåset och komma åt de sms-konservsationer som åklagaren menar visar på att brott har skett.

– Jag vill understryka att vår bevisning räckte redan innan vi fick tillgång till sms-konversationerna. Men uppgifterna i mobilen ger mer detaljer kring hur de tilltalade är inblandade i fallet, säger Thomas Hertz.

Konversationer

Och enligt kammaråklagaren var det flera delar av sms-konversationerna som var extra intressant. Bland annat en mellan Allras vd och en av de andra åtalade, ”Tilltalad 1”, som jobbar på fondbolaget där det framgår att Alexander Ernstberger varit mer delaktig i händelseförloppet än vad han medgett i rätten.

I konversationen menar åklagaren att Ernstberger gett klartecken till investeringar i vissa warranter, en typ av värdepapper. En affär som firman Oak Capital mäklade – och som i sin tur fick en provision på 65 procent från Allra. En provision som åklagaren hävdar är en muta och som i slutändan kan ha hamnat i de tilltalades egna fickor.

Sms-konversationen nedan är ett av bevisen som åklagarsidan anser visar att Ernstberger var involverad i affärena.

Tilltalad: Vad händer?

Ernstberger: Allt grönt

Tilltalad: Ska jag be gd (fondbolaget Gustavia reds. anm) skicka???

Ernstberger: Ja

Tilltalad: Ok. Ska ske kapten!

Samtidigt avfärdar försvarssidan bevisningen i fråga.

– Det enda man har fått loss när man stoltserar med att man nu tagit sig in i telefonen är ordet ”ja”.  Men det har i sammanhanget inget med saken att göra, säger Alexander Ernstbergers försvarsadvokat Carl-Johan Malmberg.

Domen i Allra-fallet kommer under fredagen klockan 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet