SVT:s meteorolog Nils Holmqvist berättar att den som sett fram emot varma veckor kommer bli besviken. Foto: SVT

Nu kommer kylan – bara veckor före midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Du som hoppats på en repris av förra sommaren med rekordvarma junikvällar får bittert packa ner badkläder och bordsfläkt igen. Efter flera dagar av högsommarvärme återvänder nu kylan igen.

– Ja, vi har en fin kväll kvar men redan på söndagen är kylan tillbaka, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Badplatser har fyllts upp och glassfrysar tömts i mataffärerna. Många har passat på att njuta av den supervärme som slog mot Sverige i förra veckan och på flera håll har man under de senaste dagarna kunnat mäta över 25 grader i temperatur.

Men nu är högsommarvärmen tyvärr över.

– En kallfront drar över landet och värmen knuffas bort för denna gången, säger Nils Holmqvist.

Översvämningsrisk i Norbotten

Bara i Norrbotten kan man fortsatt hålla tummarna för värme – där kan högsommarvärmen hålla sig kvar även under söndagen. Men den kommer med ett pris.

– I Norrbotten finns det en risk att det bildas kraftiga skurar, så kraftiga att det till och med kan bli översvämningar. Men om det faktiskt blir så får vi se, vi håller koll på det under morgondagen.

Även ett åskoväder kan dra över Norrbotten till följd av värmen.

Risk för regnig midsommarafton

I nästa vecka kan resten av landet vänta sig en klassisk svensk sommar med växlande molnighet.

– Ja kylan börjar dra in under söndagen och i nästa vecka går det sakta utför. 15-20 grader och lite skurar i slutet av helgen, säger Nils Holmqvist.

– Men det blir ju bra med regn, inte alla trivs i den här värmen.

För de som längtat efter värmen, hur ser prognosen framåt ut?

– Jag vet inte, vi ser inte att värmen återvänder de närmaste dagarna utan tvärtom. Ha inte för stora förhoppningar om nästa vecka.

Vi närmar oss midsommar, blir det ett regnigt firande i år igen?

– Kanske hinner det vända tills midsommar. Men det är ju alltid katastrofväder på midsommar, så varför skulle det vara annorlunda i år?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.