Nu kommer kylan tillbaka – blir minusgrader i landet

Uppdaterad
Publicerad

Du ska inte tro det blir sommar... för nu är kylan tillbaka. De närmsta nätterna kommer det bli minusgrader i stort sett hela landet.

– De som är trädgårdsintresserade och har tagit ut sina växter gör nog bäst i att plocka in dem igen annars kommer frosten och tar dem, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Många svenskar har redan hunnit plocka fram grillen för att njuta av en bit mat i vårsolen. Dessvärre är det inte riktigt läge att hänga in vinterjackan än.

– Kalluften är på väg tillbaka, eller har snarare redan kommit tillbaka. De här dagarna när vi hade temperaturer på mer än 15 grader i söder är borta och på nätterna kommer det bli minusgrader i stort sett hela landet och det var ett tag sedan, säger Pererik Åberg och fortsätter:

– De som är trädgårdsintresserade och har tagit ut sina växter gör nog bäst i att plocka in dem igen annars kommer frosten och tar dem.

Byt inte till sommardäck

SVT-meteorologen har ytterligare ett råd till svenska folket:

– Nu är det många som funderar på att ta av dubbdäcken. Det kommer inte bli så mycket nederbörd i form av regn och snö men eftersom det är kallt kan det bli halka där det finns både större och mindre vattendrag. Därför tycker jag att man gott kan dröja lite med att ta av vinterdäcken.

– Har man inte bytt ska man inte göra det på ett tag.

Då kommer värmen tillbaka

Men när kommer värmen tillbaka då Pererik?

– Mild luft kommer tillbaka i mitten av veckan och den strömmar upp över landet onsdag-torsdag. Då blir det återigen tvåsiffriga temperaturer i söder.

Fast det låter som att man behöver pälsa på sig vinterjackan åtminstone de närmsta dagarna?

– Absolut. Det kommer vara soligt men lite blåsigt och låga temperaturer så det kan nog kännas lite bistert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.